Staffan och Agneta Franzén var på jakt efter ett fritidshus när de tog bilen från Stockholm till Norra Finnö i Sankt Anna skärgård. I slutändan blev det något helt annat.
– Vi blev förtjusta redan på vägen från Söderköping och ut hit. Det var en wow-känsla med alla ekar och det gamla kulturlandskapet vi passerade. Det var det första vi slogs av innan vi kom fram till gården, säger Staffan Franzén.
Men den gård de möttes av hade ingen tagit hand om sedan 1970-talet, och den var nedgången. Vissa byggnader var fallfärdiga och tomten var i stort sett igenvuxen med träd och buskar.
– Vi såg att det fanns potential. Det var en charmig gårdsbild och man kunde lätt visualisera vår son komma gående från sjön med ett fiskespö i handen, säger Agneta Franzén.
Gården som är på 50 hektar plus vatten och några öar köptes tillsammans med Staffans bror 2007 och den långa processen att rusta upp den startade.
Staffan drev då en rörfirma med sin bror i Stockholm och Agneta jobbade som kommunikatör på Nordea. De hade båda sedan länge en längtan till landet. En växande känsla av att de ville komma bort från möten, bilköer och stress i Stockholm, ledde till att de fem år efter de köpt gården på Norra Finnö flyttade permanent till gården de gett namnet Ekö gård.
Hur vågade ni rent ekonomiskt att flytta hit?
– Vi hade ett stort hus i ihop med min bror där vi drev vårt företag på vinden. Vi sålde bolaget, huset och allt vi ägde hemma och de mesta pengarna vi fick då har vi satsat här nere.
Utan ha någon erfarenhet skaffade de får, röjde betesmark i skogen, anlade en köksträdgård och började odla. De berättar att drivkraften till är att vara nära naturen och att till stor del kunna leva av och äta vad de själva kan producera.
– Jag visste knappt vad ett får var när vi flyttade hit. Men det och mycket annat har vi lärt oss med tiden. Vi har läst på och vi har fått mycket hjälp av bönderna här ute.
Gårdsbutiken och kaféet öppnades 2018 och de säljer förutom kött, skinn och grönsaker som produceras på gården också en del lokala produkter, inredningsföremål och mat.
Sommaren är såklart högsäsongen men de håller även öppet en del helger på hösten och våren. De säljer lådor med lammkött och de tar emot kunder som ringer i förväg.
– I december kommer vi hålla öppet och ha adventsmys under två helger. Då pyntar vi upp gården och gårdsbutiken. Vi sätter upp ett partytält och gör i ordning växthuset där man kan fika, säger Staffan Franzén.
Besöken i gårdsbutiken har ökat konstant sedan starten och till nästa sommar kommer de anställa någon som kan hjälpa till.
För det finns framtidsplaner om bara tiden räcker till. Men för att driva en sådan här gård är det svårt att få tiden att räcka till för alla visioner, drömmar och idéer. Det händer hela tiden saker. Ett djur blir sjukt, en byggnad måste repareras eller en pump går sönder. En dröm de har är att bygga klimatsmarta stockhus för uthyrning.
– Tanken är att de ska byggas med grästak, utedass, kompostering och värmas upp med vedkamin. De kommer eventuellt ha viss elproduktion från solpaneler.
Vad är det bästa med att leva här?
– Det är tveklöst att få leva mer i samklang med naturen och följa säsongernas skiftningar. Man fylls av ett lugn och en ro i själen som kommer av att arbeta med djur och natur, säger Agneta Franzén.