Annorlunda sommar för Skärgårdsmuseet

Sankt Anna Skärgårdsmuseum fick tänka om på grund av coronapandemin - resultatet blev en utställning tillägnad Grytsdräkten, även kallad Skärgårdsdräkten.

Utställning om Grytsdräkten, även kallad Skärgårdsdräkten, på Sankt Anna Skärgårdsmuseum.

Utställning om Grytsdräkten, även kallad Skärgårdsdräkten, på Sankt Anna Skärgårdsmuseum.

Foto: Linnea Lind

Sankt Anna2020-08-04 13:00

I år var det tänkt att Sankt Anna Skärgårdsmuseum skulle ha en stor konstutställning, men på grund av coronaviruset fick den ställas in. Istället planerades en utställning i mindre format med fokus på Grytsdräkten, som även kallas för Skärgårdsdräkten. 

– Vi kunde inte fortsätta jobba i våras och förbereda konstutställningen under de premisserna, så den fick läggas på is så länge. Det är roligt att vi trots allt kunde visa någonting för sommaren som är nytt, säger Ann Malmstedt, sekreterare vid Sankt Anna Hembygdsförening som driver museet. 

Hon är med i gruppen som tagit fram utställningen om dräkten, tillsammans med Lisbeth Pettersson och Gurli Pintye.

– Eftersom det är ungefär 100 år sedan Skärgårdsdräkten togs fram igen så passade det bra att lyfta fram den. Responsen på utställningen har varit bra. 

I år har museets öppettider påverkats nämnvärt på grund av coronapandemin. Vanligen har de öppet sex dagar i veckan.

– Många av våra värdar är äldre än 70 år. Sex värdpar kunde jobba i sommar och det räckte till att ha öppet en gång i veckan. Många har blivit besvikna över att vi inte haft öppet fler dagar och fått vända vid dörren. Det hör ju till sommaren att Skärgårdsmuseet är öppet. Många åker ut varje sommar och tittar på utställningarna, tar med sig vänner och bekanta och kommer tillbaka, säger Ann Malmstedt. 

Hon berättar att museet tillåter maximalt tio personer att vistas samtidigt inne i lokalerna. De erbjuder handsprit och har satt upp skyltar med avståndsrekommendationer. Även ekonomin har påverkats av pandemin.

– Vi klarar den här sommaren ekonomiskt men det är klart att vi mister en stor inkomst på entrébiljetter till museet. Hittills har vi haft cirka 140 besök och vi räknar med att ha drygt 200 besök totalt under sommarsäsongen. Förra året hade vi drygt 1600 besök under samma period så det är ju en stor minskning, säger Ann Malmstedt, och fortsätter: 
 
– En sån här period har man inte lika mycket utgifter då mycket är inställt, så kostnaderna minskar också. Vi får hoppas på att nästa år blir ett normalt år. Vår natur- och kulturstig som är en permanent del av museet har varit väldigt uppskattad i år, det är kul. Folk är ute och rör på sig mycket mer i skog och mark nu under coronapandemin.

Utställningen med Skärgårdsdräkten visas hela augusti. 

Ann Malmstedt, sekreterare vid Sankt Anna Hembygdsförening som driver museet. 
Ann Malmstedt, sekreterare vid Sankt Anna Hembygdsförening som driver museet. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!