Med åldern kommer förändringen
Redan från 25-årsåldern börjar ålderssymtomen komma: huden blir mindre elastisk, vi får rynkor och vissa män är redan tunnhåriga.
Hur vi åldras är individuellt och vår syn på ålderstecknen är kulturellt betingade. Läkaren Jan Engborgs bästa hälsoråd, oavsett ålder, är att man ska undvika rökning. Rökning påverkar alla delar av vår kropp negativt.
Foto:
Alla kroppens beståndsdelar åldras, men det är på hud, hållning och hår, liksom på sättet att röra sig, som åldrandet märks mest. Det är genom att titta på de sakerna vi gör oss en uppfattning om hur gammal en människa är.
Men även de inre organen och våra leder förändras när vi blir äldre. De arbetar långsammare, förtunnas och förstelnas. Våra sinnen ändras också.
- Många män kommer hit för att kontrollera sin hörsel för att deras fruar tycker att de hör sämre, säger Jan Engborg. Det lustiga är att ungefär hälften har normal hörsel, hälften nedsatt. Att inte höra kan ibland vara självvalt.
Hur vi åldras påverkas av var vi kommer ifrån och vilka gener vi har. Vissa människor blir till exempel inte gråhåriga och benägenheten att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar ärver vi oftast korsvis; män ärver sin mors sjukdomshistoria och kvinnor sin fars.
Större öppenhet
Jan Engborg har varit läkare i Sandviken i 30 år. Tungt fabriksarbete spädde förr på stelhet i ryggar och leder hos Sandvikenborna, men annars har besvären varit i stort sett de samma genom åren, även om samtalen har blivit öppnare mellan läkare och patienter.
- Förr fick jag fråga patienterna om de fått biverkningar i form av impotens av mediciner mot hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Och efter en stunds tvekan kunde de gå med på det. I dag söker de som har problem med potensen för det och det är ett steg framåt, tycker jag. Det finns ju bra hjälp att få, säger Jan Engborg.
Naturliga besvär
Att bli stel när man har legat och sovit eller suttit stilla ett tag är alltså ett ålderstecken och oftast något helt normalt. Ledvärk i höftleder och knän och rygg är vanligt förekommande.
- Sjukgymnastik och fysisk aktivitet lindrar ledvärk. I svåra fall, vid förslitning i lederna, så kallad artros, kan man operera och sätta in nya höftkulor till exempel, säger Jan Engborg.
Ihållande muskelvärk kombinerat med avmagring är dock tecken på en sjukdom som främst drabbar människor mellan 60 och 80 år. Sjukdomen kallas polymyalgi och är en reumatisk sjukdom som bland annat kännetecknas av en ofta skyhög sänka. Den behandlas med cortison och läker ut först efter några år.
Högt blodtryck och diabetes är andra vanliga åldersåkommor. Också här spelar det medicinska arvet stor roll. Även livsstilsfaktorer, bra kost och lagom aktivitet kan lindra och förebygga.
Ett annat sjukdomstillstånd som mest drabbar äldre är divertiklar, fickor på tjocktarmen, som ger förstoppning och gasbildning i magen. Fiberrik kost och att röra på sig underlättar och förebygger att fickorna bildas.
Kärringknöl drabbar, som namnet säger, mest äldre kvinnor.
- Det är den sjunde halskotan som bildar knölen, säger Jan Engborg. Kotorna pressas ihop när man blir äldre och man blir kortare. Även halsryggen trycks ihop och den sjunde kotan syns som en knöl på ryggraden nedanför nacken.
Prickar och bråck
De allra flesta män tappar håret på huvudet när de blir äldre. Håret på kroppen växer dock ibland ymnigt, särskilt det i näsan, öronen och ögonbrynen. Varför det är så finns det inga säkra svar på. Kvinnor kan få lätt mustasch, vilket beror på lägre halter av det kvinnliga könshormonet.
Förutom mer hår och rynkor i ansiktet får många bruna fläckar och keratoser, en slags vårtor, på armar och händer. Vårtorna, ofta gråsvarta, är helt ofarliga och man kan skrapa bort dem om man vill. Skaftade vårtor, främst i ansiktet och på halsen, kan man få hjälp att klippa bort.
Även på benen händer det saker i takt med stigande ålder.
- Åderbråck får man för att klaffarna i de ytliga venerna som tar blodet tillbaka till hjärtat inte längre fungerar som de ska, säger Jan Engborg. Bråcken buktar ut och det kan spänna och göra ont.
Om venerna inflammeras och blir blåröda kallas de tromboflebiter. Stora åderbråck som ömmar och ger hudförändringar kan opereras.
Kvinnor drabbas oftare än män av åderbråck. Bästa medicinen är stödstrumpor och att röra sig mycket så att benen kan pumpa blodet upp i kroppen igen. Tromboser, proppar i venerna, ger svullnad och smärta och för det ska man söka hjälp.
Hjälp på traven
Det finns ingen bot mot ålderdom, men motion i måttliga mängder och en god och allsidig kost är bra. Det bästa hälsorådet är att aldrig börja röka, rökning påverkar alla delar av kroppen negativt.
Ålderdom kan egentligen inte förklaras med annat än att kroppens krafter och förmågor avtar i takt med att åren går. Jan Engborg tror att det finns en naturlig död:
- När ålderdomshemmen fanns kunde de gamla få dö där lugnt och stilla och det var i många fall väldigt bra. I dag ska många gamla till sjukhus i livets slutskede och få dropp och annat livsuppehållande fast de egentligen inte vill leva mer. Kanske behöver vi, när mycket gamla människor dör, inte till varje pris söka exakta orsaker. Att konstatera en "naturlig död" borde ibland räcka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!