Svenssonkossan heter Rosa

I Sverige heter nästan 15 000 kor Rosa som är landets vanligaste konamn. I går hade hon namnsdag.
På gården Rökslid finns cirka 100 mjölkkor, tre av dem heter Rosa.

Bonden Robert  Nilsson tillsammans med sin ko Rosa, närmare bestämt Rosa 476. Hon är en av tre Rosor som bor på gården Rökslid. Foto: karin frimodig

Bonden Robert Nilsson tillsammans med sin ko Rosa, närmare bestämt Rosa 476. Hon är en av tre Rosor som bor på gården Rökslid. Foto: karin frimodig

Foto:

Rökslid2007-07-03 04:00
Rosa 476 har svårt att stå still då det är dags för fotografering. Nyss stod hon inne ladugården tillsammans med de flesta andra av mjölkkorna på gården. Mjölkkor namnges efter sin mamma så förnamnen är egentligen familjenamn.
- Det är numren vi använder mest, det här med namnen är mer för att det är kul, förklarar bonden Christer Nilsson.

Numret viktigast
Alla kor har ett eget nummer som sätts efter i vilken ordning de föds på gården. Köpta kor som redan har ett nummer kan få en extra siffra framför ursprungsnumret, så det inte blir några ihopblandningar.
- Numret är väldigt viktigt för att mjölkbonden ska kunna ha koll på kon, hur mycket mat hon ska ha, hur mycket hon mjölkar, när det är dags att kalva eller om hon blivit sjuk och måste behandlas för detta, berättar Katarina Roth, veterinär och chef för avdelningen Djurhälsa på Svensk Mjölk.

Rosa - ett släktnamn
Men siffran säger ingenting om vilken släkt kon tillhör.
- Så när man pratar om avling till exempel då är det bra att använda namnet, berättar Robert Nilsson som också är bonde på gården.

Åslög och Berit
Stjärna är Sveriges näst vanligaste konamn därefter kommer Krona, Sara och Maja. På gården Rökslid har korna både vanliga och ovanliga namn, till de mer ovanliga hör till exempel Aslög, Berit och Zenta.
- Det är kul när man får kontakt med djuren, tycker Robert Nilsson.
Han berättar att det blir ungefär 20 kor som han hinner klappa och prata med under en dag.
- Det är ju som med människor en del är tillgivna och söker kontakt hela tiden andra är ena riktiga enstöringar, berättar Christer Nilsson.
Jerseykon Åda är bådas favorit. Hon ska snart kalva och står tillsammans med andra dräktiga kor nere i hagen.

Ko på födelsedagen
På gården finns mest kor av sorterna svenskt låglandsboskap och svensk rödbrokig. Jerseykon fick Christer i födelsedagspresent för elva år sedan. Hon är grå och mycket mindre än de andra.
- Henne kommer vi aldrig kunna göra oss av med, medger Christer Nilsson.
- Eftersom hon var en present höll alla på att klappa på henne så hon blev extra tillgiven. De är speciella - riktigt envisa, sådana där jerseykor, berättar Robert Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om