Prästen som bytte Älvsbyn mot Ringarum

"Jag är ingen storstadskille utan trivs bra på landet", säger Jacob Sernheim, som är ny komminister i Ringarums församling.

Jacob Sernheim hälsar välkommen som komminister i Ringarum av diakoniassistenten Mari Stridh Johansson och  Aina Ottosson (barn/familj/kommunikation).

Jacob Sernheim hälsar välkommen som komminister i Ringarum av diakoniassistenten Mari Stridh Johansson och Aina Ottosson (barn/familj/kommunikation).

Foto: Rikard W Larsson

Ringarum2019-08-29 18:55

På söndag den 1 september välkomnas 32-årige Jacob Sernheim till församlingen i samband med gudstjänst, mässa, premiärpredikan och fest. Dessutom deltar kyrkoherde Matilda Helg och kyrkokören.

Jacob Sernheim är uppvuxen i Vilhelmina, men kommer närmast från en komministertjänst i Älvsbyn.

– Vi flyttade till Söderköping för att komma närmare släkt och familj. Min fru är från Vikbolandet och för ett år sedan beslutade vi oss för att börja röra oss söderut. Det passar också bra nu när äldste pojken börjar förskoleklass.

Kontakten med Ringarum har gått över förväntan. Intrycken är många. Jacob säger direkt att han känner sig som hemma. Han har inte bara studerat de natursköna omgivningarna utmed de slingrande länsvägarna. Han har dessutom tittat närmare på både Gusum och Ringarum ur ett samhällshistoriskt perspektiv sett till bruksmiljöer och traditionellt lantbruk.

– Min uppfattning är att orterna är ganska olika trots att de ligger så nära varandra, men båda tillhör mitt tjänsteområde.

– Jag är ingen storstadskille utan trivs bra på landet, Det är trevligt och hemvant. Jag är bekväm med folket här och vill lära känna dem. Nästa steg blir att höra efter hur de vill ha det i kyrkan. Jag har inte alla svar på vad som ska göras.

Personligen brinner han för gudstjänstliv, vill inspirera till bibelläsning och ge plats för barn och ungdomar i kyrkans verksamheter. Enligt Jacob Sernheims tankesätt har även samhällets yngsta en given plats i församlingen.

– För mig är det inget självändamål att fylla kyrkan till sista plats när jag predikar. Det är viktigare att få ett levande gudstjänstliv, och ett brinnande engagemang för gudstjänster. Om man är fem eller 50 har mindre betydelse.

Varför blev du präst?

– Det finns två anledningar. Redan som ung kom jag på att jag ville arbeta med och möta människor varje dag. Jag hade dessutom en liten brottningskamp med min kristna tro som mynnade ut i att jag ville jobba inom kyrkan och den längtan var stark och djup. Trots att jag är uppvuxen i ett kyrkligt hem hade jag ett behov av att jobba med frågorna och gripa tag i tron på egen hand. Jag är trygg i mig själv, känner mina styrkor och svagheter och vem Gud är. Till vardags hjälper det mig i arbetet.

Att i yrkesrollen som präst få möta medmänniskor i vardagens glädje och sorg ser Jacob Sernheim som en ynnest.

– Alla dessa berättelser jag får höra berör och inspirerar mig. Det är kanske det jag är mest tacksam för i mitt jobb

Gästboken i kyrkan fylls undan för undan på.
Gästboken i kyrkan fylls undan för undan på.
Karta: Ringarums Kyrka & Kyrkogård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!