Planen: Därför ska de fiska upp 80 ton vitfisk ur sjön

Totalt 80 ton braxen och mört ska tas upp ur Strolången under tre år för att återställa sjöns balans, förbättra för rovfisken samt även öka siktdjupet.

Kenneth Winroth på Länsstyrelsen Östergötland berättar om projektet där 80 ton braxen och mört ska tas upp ur Strolången vid Ringarum.

Kenneth Winroth på Länsstyrelsen Östergötland berättar om projektet där 80 ton braxen och mört ska tas upp ur Strolången vid Ringarum.

Foto: Privat/Ulrika Vallgårda/Patrik Selsfors(montage)

Ringarum2021-10-24 10:15

Strolången utanför Ringarum är en sjö som har problem med bland annat övergödning. Nu ska Länsstyrelsen i Östergötland prova en metod för att förbättra sjöns status. Det ska nämligen tas upp en större mängd vitfisk, framförallt braxen och mört, i ett treårigt projekt. 

undefined
Sjön Strolången som går förbi Ringarum har en övergödningsproblematik.

Det är första gången Länsstyrelsen i Östergötland gör detta i egen regi och om det faller väl ut och visar sig vara kostnadseffektivt kan det bli aktuellt i fler sjöar.

– Det finns en övergödningsproblematik i Strolången vilket har lett till att det blivit en obalans. Grovt sett är sjön uppdelad i fyra nivåer med växtplankton längst ner, sedan kommer djurplankton och därefter djurplanktonätande fisk och så rovfisk, berättar Kenneth Winroth, vattenekolog på länsstyrelsen.

undefined
Kenneth Winroth, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland hoppas på fler rovfiskar och bättre statur på Strolången i och med detta projekt.

– Växtplanktonen har växt till för mycket. Och i och med övergödningen blir det för mycket vitfisk som i sin tur betar ner beståndet av djurplankton, så det blir ett hack i näringspyramiden. Nu hoppas vi kunna vända utvecklingen.

Företaget Klara vatten AB, som genomför reduktionsfisket vecka 43, gjorde ett test förra året och det föll väl ut.

– De beräknade då att det behövs tas upp 200 till 250 kilo vitfisk per hektar. Sjön är på drygt 300 hektar, så det blir cirka 80 ton totalt under tre år, säger Kenneth Winroth och förklarar att det också kommer att gynna rovfisken.

– Det finns abborre, gädda och gös i sjön. Det här kommer att innebära minskad konkurrens i yngelstadiet för dessa då de också lever på djurplankton. Som det är nu gör konkurrensen att det blir svårt för rovfisken att nå större storlekar.

undefined
Mört och braxen tas upp medan rovfisken släpps tillbaka, 80 ton ska upp ur sjön på tre år. (arkivbild)

Eftersom braxen äter på bottnarna och grumlar upp räknar man också med ett förbättrat siktdjup.

– Braxen samlas i stim när det blir lite kallare så de är ganska enkla att fiska. Man lokaliserar stimmen med ekolod och använder en 300 meter lång not för att fånga fisken. All rovfisk släpps tillbaks medan vitfisken tas till land och rötas sedan för att komma till användning på åkrarna, förklarar Kenneth Winroth som tillägger att man tagit vattenprover som man ska jämföra med efter projektet.

– Sedan är detta bara en del av en större åtgärdsplan där vi också vill minska tillförseln av näringsämnen till sjön och markägarna har varit positiva, det är jätteroligt. 

Det treåriga projektet är ett LOVA-projekt som är finansierat av Havs- och vattenmyndigheten och budgeten är cirka 800 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!