Besvikelse på boendet – dyrt, ingen tv och "krångel"

De första månaderna efter flytten till äldreboendet Kyrkvägen 4 har varit tuffa för Kerstin Johanson i Ringarum. "Om jag hade vetat hur det skulle bli vet jag inte om jag hade nappat", säger hon.

"Det har varit tuffa månader och mycket besvikelse på saker som inte har fungerat. Men det positiva är tjejerna som jobbar här, de är gudomligt gulliga", säger Kerstin Johanson.

"Det har varit tuffa månader och mycket besvikelse på saker som inte har fungerat. Men det positiva är tjejerna som jobbar här, de är gudomligt gulliga", säger Kerstin Johanson.

Foto: Axel Johansson

Ringarum2024-05-08 05:00

Den 22 januari i år flyttade Kerstin Johanson, 80 år, in på äldreboendet Kyrkvägen 4. Fram tills dess bodde hon i egen lägenhet, men hon kände att det kanske var bra att flytta ifall hon skulle behöva mer hemtjänst i framtiden. Men ingenting blev som hon hade förväntat sig.

– Det har varit tuffa månader och mycket besvikelse på saker som inte har fungerat. Men det positiva är tjejerna som jobbar här, de är gudomligt gulliga, säger Kerstin Johanson.

undefined
Susanne Nilsson är en av dem som blivit en ny vän till Kerstin. De har mycket gemensamt och skrattar ofta. "Jag trivs verkligen med att jobba här med de äldre", säger Susanne Nilsson.

Susanne Nilsson är en av dem som blivit en ny vän till Kerstin. De har mycket gemensamt och skrattar ofta. Annars blir dagarna väldigt långa och ofta långtråkiga. De första tre månaderna har varken internet eller TV fungerat. De boende har heller inte fått all post de är vana vid – och balkongerna har inte gått att använda. 

Kerstin, som har rullstol, var van att klara sig själv och kunna ta en utflykt ibland. På Kyrkvägen har det blivit annorlunda. När hon ville sitta ute på balkongen så kunde hon inte ta sig ut. Det var en decimeters höjdskillnad mellan golvet och balkonggolvet, så rullstolen kom inte ut.

– Men nu är det äntligen ordnat. Det kommer att bli fint nu när du kan åka ut på balkongen, säger Susanne Nilsson.

undefined
"Ibland känner jag mig som andra klassens samhällsmedborgare sedan jag flyttade hit, man känner sig bortglömd", säger Kerstin Johanson. Hon är besviken över att så många saker inte har fungerat.

Hon trivs med sitt jobb och kontakten med den äldre. Alla får mat tre gånger om dagen och även flera fika. Kerstin Johanson, som varit kokerska hela sitt liv, saknar att hon inte kan ta det vegetariska alternativet ibland, exempelvis då det är soppa. En av anledningarna att hon valde Kyrkvägen 4 var att det fanns tillagningskök men nu används inte det. Maten körs ut istället.

– Den håller säkert rätt temperatur då de kör iväg men när den serveras är den inte de 80 grader som den ska vara. Den är ofta kall och det är inte bra på sommaren då det är varmt om maten inte håller rätt temperatur, säger Kerstin Johanson.

En annan av de saker hon sett fram emot men som inte blivit av är aktiviteterna som skulle anordnas.Men lokalen där aktiviteterna skulle hållas behövde repareras ännu en gång och därför har inget satts igång.

undefined
"Det har varit tuffa månader och mycket besvikelse på saker som inte har fungerat. Men det positiva är tjejerna som jobbar här, de är gudomligt gulliga", säger Kerstin Johanson.

– Många gånger då jag har ringt har hon varit ledsen. För många äldre är TV viktigt, de kan både hänga med i nyheter och få underhållning, berättar släktingen Christina Karlén.

– Men här har ingenting fungerat. Jag har suttit i timmar i telefonkö för att försöka fixa med Kerstins abonnemang och vi har haft hit tekniker flera gånger. Senast upptäckte teknikern att det helt enkelt saknades en omförvandlingsdosa som behövs för alla hushåll. Inte konstigt att det inte har fungerat, berättar fortsätter hon.

– De är totalt 30 hushåll här och en del av dem är dementa. Hur ska de få hjälp om kommunen inte har installerat rätt saker i lägenheterna?

undefined
Ett rum med öppen planlösning och ett badrum. 30 kvadratmeter lägenhet på äldreboende. Totalt kostar det 16 000 kronor i månaden.

Kerstins lägenhet är på 30 kvadratmeter med ett rum och ett nytt badrum med höj och sänkbar toalett och handfat. Hyran är på 8 700 kronor. Sedan tillkommer mat på cirka 4 400 och skötsel. Totalt blir månadskostnaden nästan 16 000 kronor.

– Det är dyrt. Jag får inte många kronor över och vi visste inte heller hur hög hyran skulle bli. Det fick vi veta några dagar före inflyttningen, säger Kerstin Johanson.

En annan sak som hon har saknat är post. Det finns inga brevlådor för de boende.

– Jag brukar få gratistidningar, kyrkans informationsblad och reklam som jag kan läsa. Det känns viktigt för att veta vad som händer och om jag ska ta mig till affären vill jag kunna planera mina köp. Men vi får inte det hit. Det är synd för kyrkan ordnar ju en massa saker som det skulle vara trevligt att gå på.

undefined
I 13 veckor har Kerstin Johanson väntat på att kunna se TV. Varje lägenhet ska ha eget TV-abonnemang men trots detta har inget fungerat. Till slut upptäckte teknikern att en omfördelningsdosa saknades, utan den kan ingen få in kanalerna.

Efter fler timmar i telefonkö har Christina Karlén fått besked från Postnord att adressen ses som ett enda hushåll och därför skickas bara ett exemplar av allt.

– Men jag är ett eget hushåll. Jag vill ha min information. Ibland känner jag mig som andra klassens samhällsmedborgare sedan jag flyttade hit. Man känner sig bortglömd, säger Kerstin Johanson.

Renoveringen av Kyrkvägen 4 har kostat Valdemarsviks kommun cirka 80 miljoner kronor. Men redan efter några dagar efter inflyttningen märkte man att gemensamhetslokalen inte fungerade som den skulle. Där fanns en skarp lukt.

– Lukten kom från sylar som låg på betongplattan och bildade en skarp obehaglig lukt. Arbetet kommer att ta några veckor till men sedan ska lokalen kunna användas. Vi har redan aktivitetspersonal på plats det finns aktiviteter på boendet men träffpunkten har vi inte kunnat dra igång än, säger Maria Frisäter, socialchef i Valdemarsviks kommun. 

undefined
Projektet Kyrkvägen 4 kostade cirka 80 miljoner kronor i renoveringskostnader.
undefined
Den 22 januari i år fick de boende börja att flytta in i de renoverade lokalerna i Kyrkvägen 4. Men några veckor senare var det återigen dags för en ny renovering.

Den nya renoveringen kommer inte att kosta kommunen något extra. Men någon upphandling av IT-lösningar har kommunen inte gjort. Istället har öppen fiber installerats i alla lägenheter.

– Det är för att de boende ska kunna välja leverantör. Det är precis som i vanliga lägenheter. Sedan är det upp till varje leverantör att förse sitt hushåll med rätt saker som router och annat, säger Maria Frisäter.

undefined
Sedan inflyttningen den 22 januari har de boende på Kyrkvägen 4 inte kunnat se på tv i allmänna utrymmen. De flesta har inte kunnat göra det i sina lägenheter heller. "Det är en ren miss från oss. Det avtalet för de allmänna utrymmena missade vi helt enkelt att göra. Det ska vara klart om några veckor nu", säger Maria Frisäter, socialchef.

Men TV fungerar inte i de allmänna utrymmena heller?

– Det är en ren miss från oss. Det avtalet missade vi helt enkelt att göra. Men nu har vi gjort en grundbeställning så att det ska vara klart om några veckor, säger Maria Frisäter.

– Fram tills dess kan man "casta", det vill säga skicka signalen från sin mobil till tv-n för att kunna se det program man vill se.

Hur fungerar det för boende som är dementa?

– Jag tänker mig att det är som vid flytten. I regel har de någon släkting som hjälper dem eller också en god man, säger Maria Frisäter.

Däremot menar Maria Frisäter att de borde kunna ordna någon typ av brevlåda för alla boende. Eventuellt vid entrén.

– Vi ska se över det. Det stämmer att vi anmält äldreboendet som ett hushåll till Postnord. Då tänkte vi inte på önskan att få ta emot reklamblad och annat.

Hyresnivån beror på den dyra renoveringen. Maria Frisäter påpekar att det finns en minimibelopp som alla boende minst ska ha kvar efter att de betalt sin hyra. Detta regleras av Socialtjänstlagen.

Karta: Kyrkvägen 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!