Hembygdsförening laddar för auktion

Riksantikvarieämbetet stöttar Ringarums hembygdsförening med 10 000 kronor i projektet "Från förråd till museum".

Karin Folkesson och Åsa Samuelsson, Ringarums hembygdsförening, har bråda dagar inför sommarauktionen.

Karin Folkesson och Åsa Samuelsson, Ringarums hembygdsförening, har bråda dagar inför sommarauktionen.

Foto: Rikard W Larsson

Ringarum2018-06-26 21:00

Bidraget syftar till att den anrika föreningen lättare och tydligare ska få ut traktens unika historia. Det innebär bland annat att hembygdsföreningen så smått har börjat sortera ut dubbletter och "icke unika föremål" i sina samlingar. Föremålen kommer senare att säljas ut på auktion den 15 juli.

– Föreningen har funnits i många år och det har samlats och skänkts saker i alla tider. I inledningen på inventeringen känns det lite ostrukturerat i förråden. Målsättningen på sikt är att kunna ha ett ordnat museum här uppe på Hembygdsberget, säger Karin Folkesson, ordförande.

Ett par veckor innan storauktionen bjuder föreningen in medlemmarna till en gemensam arbetsdag med målet att sortera i samlingarna.

Åsa Samuelsson, sammankallande i trädgårds- och loppisgruppen:

– Vi är väl lite osäkra på hur många saker vi faktiskt har. Det är lätt att bli knäsvag när man hittar något märkt föremål som börjar på ett medan nästa nummer börjar på 3 300 någonting. Nog måste vi ha sammanlagt 4 000 föremål inom hembygdsföreningen.

Bland prylarna märks traktorer, vagnar, en brandspruta samt diverse jordbruksredskap, maskiner, husgeråd och verktyg, allt från 1700-talet och framåt.

– Vi har tankar och idéer på att sätta upp mellanväggar, bygga upp olika miljöer samt ordna ett avskilt rum för tillfälliga utställningar. Viljan är att behålla så många föremål som möjligt, katalogisera dem, kunna berätta varifrån de kommer och vem som använt dem. Det finaste ska vi visa, säger Karin Folkeson.

Fotnot: 85 års-jubilerande Ringarums hembygdsförening firas den 15 juli. Föreningen har cirka 420 medlemmar.
Vad gäller saken?

Ringarums hembygdsförening dokumenterar lokal historia genom arkiv, föremål och byggnader. Det samarbetas i nätverk med andra kulturarvsorganisationer. Pengarna från Riksantikvarieämbetet hjälper föreningen att inventera, standardisera och digitalisera inventarieförteckningarna. Uppdraget sker i samråd med

Östergötlands museum och ABM-nätverket Kulturarv Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!