Onsdagen den 6 november begav sig frisören Maria Trysberg från Ringarum upp mot huvudstaden för att i Stockholms stadshus motta sitt mästarbrev.
Hon är etablerad i Ringarum sedan 25 år och driver där Mia's hår och brud – det är alltså jubileum.
– Det tänkte jag fira genom att göra 25 olika roliga saker under året, en av dem är att jag placerar ett gömt presentkort någonstans i byn varje månad, berättar Maria Trysberg som stortrivs som frisör.
– Jag tycker att jag har världens bästa jobb! Skulle jag få börja om skulle jag välja att bli frisör igen.
Hur är det att driva eget företag som frisör i en liten ort som Ringarum?
– Jag tror att kunderna på landet är väldigt köptrogna. Jag har ju också ganska många kunder som bott i Ringarum förut som kommer hem och klipper sig på helgerna, säger Maria Trysberg, som upplever att konkurrensen från Valdemarsvik och Söderköping inte är ett problem.
Med sig till Stockholms stadshus hade hon kollegan Maud Frejd som driver Salong Antoinette i Söderköping och som också mottog sitt mästarbrev.
– Vi lärde känna varandra genom branschorganisationen Frisörföretagarna och har gjort den här utbildningen tillsammans, säger Maria Trysberg som förklarar vad som krävs för att bli mästare:
– Utbildningen består av en hantverks-, en ekonomi- och en marknadsföringsdel. Vi har studerat en helg på Leksands folkhögskola och så tio veckor på distans, sedan ska man också ha minst 10 000 arbetstimmar i yrket.
Hon beskriver onsdagen som en häftig upplevelse.
– Blå rummet var jättefint, men det Gyllene rummet intill var helt sagolikt, berättar Maria Trysberg som också fick träffa många ovanliga yrkesgrupper.
– Det fanns garvare, tatuerare, sadelmakare och många andra roliga hantverksyrken.
Trots många år i yrket måste man som frisör alltid uppdatera sig på vilka hårtrender som är på gång, vilket Maria naturligtvis också gör.
– I höst är det fokus på luggar men också blockfärg i röda nyanser, förklarar Maria Trysberg som också nämner hårdare linjer och svala balayager.
– För killar kommer permanent och slingor medan markerade benor och kort underhår hänger kvar.
Sammanlagt fick 272 hantverkare inom 38 yrken från hela Sverige sina gesäll- och mästarbrev. Sju av mästarna kommer från Östergötland och en av dessa är för övrigt floristen Pyttan Spets från Valdemarsvik.