Cecilia, 30, kritisk mot förslaget: "Djur kan behöva avlivas"

De högljudda protesterna fick myndigheten att backa. Djurvårdaren Cecilia Tolérus är en av dem som är kritisk till det nu skrotade förslaget om större boyta för husdjuren.
– Djur kan tvingas att avlivas, säger hon.

Konsekvenserna av Jordbruksverkets förslag om husdjur kunde ha blivit allvarliga, menar Cecilia Tolérus. Efter massiv kritik har dock myndigheten valt att dra tillbaka förslaget.

Konsekvenserna av Jordbruksverkets förslag om husdjur kunde ha blivit allvarliga, menar Cecilia Tolérus. Efter massiv kritik har dock myndigheten valt att dra tillbaka förslaget.

Foto: Michael Bercu

Ringarum2025-03-22 10:00

Nyheten i korthet

  • Jordbruksverket föreslår nya djurskyddsregler som kräver mer utrymme för husdjur, vilket möter stark kritik.
  • Cecilia Tolérus, ägare till Cecilias smådjursgård, varnar för att förslaget kan leda till att djur kan tvingas att avlivas om kraven inte uppfylls.
  • På grund av den omfattande kritiken har Jordbruksverket valt att dra tillbaka förslaget för ytterligare samråd och dialog med berörda organisationer och föreningar.

I det förslag till nya djurskyddsregler som Jordbruksverket lade fram tidigare i veckan föreslogs att husdjurens boyta skulle ökas och de ska ha större utrymme att vistas på utomhus.

Men förslaget möttes av hård kritik, och har därför dragits tillbaka.

– Kravet på mer utrymme skulle ha inneburit att många ägare inte kunnat ha kvar sina husdjur. Det skulle skapa stora problem och jag kan få svårt att hitta lämpliga kunder som kan adoptera, säger Cecilia Tolérus, som driver företaget Cecilias smådjursgård i Höckerum, strax norr om Ringarum.

undefined
Cecilia Tolérus arbetar med omplacering och inackordering av djur.

Hon jobbar med omplacering av kaniner och gnagare som har övergivits, hittats eller har ägare som känner att de inte kan ta hand om dem längre.

Cecilia Tolérus har inget emot att djuren ska ha större utrymmen, men menar att myndigheten borde ta förändringen i mindre steg. Det nu tillbakadragna förslaget var utformat på ett sätt som hade kunna få allvarliga konsekvenser, anser hon.

– Jag ser risker i att det kan bli för många djur som lämnas in och att det blir svårt att ta hand om alla. Finns det inte plats och inga andra alternativ, då kan djur tvingas att avlivas, berättar Cecilia Tolérus.

undefined
Förslaget från Jordbruksverket var att kaniner skulle ha tio kvadratmeter stor yta.

Enligt förslaget skulle till exempel ormar kunna sträcka ut sig i sin fulla längd. Djur som naturligt lever med flera av samma art ska göra det som husdjur. För en ensam kanin skulle förslaget innebära en bur på minst tio kvadratmeter.

– Man måste se till djurens behov. Jag har en kund som har inrett ett jättefint rum i sin lägenhet för sina kaniner. Men det är bara 8,5 kvadratmeter. Den personen får inte ha kvar djuren om förslaget går igenom.

Jordbruksverket förklarar att reaktionerna blev kraftigare än vad man väntade sig. Därför valde myndigheten att dra tillbaka förslaget.

"Vi gör nu ett omtag för att hitta former för ännu mer samråd och dialog med berörda organisationer och föreningar innan vi kan presentera ett nytt förslag", skriver myndigheten på sin hemsida.

Men Cecilia Tolérus är rädd att myndigheten inte kommer att backa helt.

– Jag tror de bara tar bort det för att det blev så mycket upprörda och högljudda protester. De kommer nog inte göra några större ändringar i slutändan, menar hon.

Det omtvistade förslaget

Här är några exempel på de ytor som föreslogs för husdjur i Jordbruksverkets förslag:

Marsvin: Boyta på minst 3 kvadratmeter. Vid grupphållning minst en kvadratmeter per djur.

Tamillrar: Bur på minst tio kvadratmeter. Minst fem kvadratmeter per djur vid grupphållning.

Ormar: Mindre än 100 centimeter ska ha en boyta på minst 0,75 kvadratmeter. Storlek på 100-150cm krävs yta på 1,5 kvadrat.

Kaniner: Boyta på minst tio kvadratmeter. Vid grupphållning minst tre kvadratmeter per djur.

Hamster (dvärg och guld): Boyta på minst 0,75 kvadratmeter. Minst 0,18 kvadratmeter per djur vid grupphållning.

(Källa:Jordbruksverket)

Karta: Cecilias Smådjursgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!