Det var på onsdagskvällen som den ideella föreningen röstade igenom att flytta museet från sina nuvarande lokaler på Lybecksvägen, känt som Vägverket, till Företagshuset i Valdemarsvik som legat ute till försäljning en längre tid.
– Vi gör det här för att vi vill synliggöra det vi håller på med på ett bättre sätt. Det här ger oss mer ändamålsenliga lokaler och hjälper oss att nå fler unga för att föra det här vidare i ett bredare perspektiv, säger Anders Carlsson, vice ordförande för Svenska Fergusonklubben Grålle.
Föreningen startades i Ringarum 1986 och hade då nio medlemmar, i huvudsak från trakten. I dag har man över 6 000 medlemmar över hela Sverige uppdelade på tolv aktiva sektioner. Bland styrelseledamöter på plats rådde oenighet om flytten, men enligt Anders Carlsson vilar beslutet på en demokratisk process.
– Det var full enighet från medlemmarna ute i sektionerna som samtliga förordade ett köp och vidareutveckling av föreningen genom att köpa en egen fastighet. På detta sätt har ett demokratiskt beslut fattats av styrelsen även om vissa med anknytning till Ringarum var oeniga i beslutet att lyssna på medlemmarnas önskan att vidareutveckla verksamheten, säger Anders Carlsson.
Han poängterar att föreningens kansli kommer att finnas kvar i Ringarum och att föreningens fortsatta styre kommer att utgå därifrån.
– Vi kommer inte att försvinna från Ringarum, det gör vi inte, säger han.
I sociala medier riktas kritik mot att grållarna nu ser ut att försvinna från Ringarum.
– Det känns mycket sorgligt att Grålleklubbens publika verksamhet flyttas, säger Ringarumsbon Albin Lindqvist.
Albin Lindqvist är medlem i föreningen och är en av dem som reagerar på den planerade flytten.
– Den där lilla grå oansenliga traktorn har blivit en symbol för trakten. Det har blivit ett landmärke som många förknippar med lilla Ringarum. Den lever starkt och det finns ett stort engagemang kring det här. Jag trycker det känns vemodigt, säger han.
Flytten till de nya lokalerna i Valdemarsvik väntas ske i juli nästa år, efter Fyllingarumsdagarna.
– Det är mer än bara en förening, många Ringarumsbor ser grållen som en del av sin identitet, konstaterar Albin Lindqvist.