Så vill Viktor arbeta efter det superbilliga köpet

Vad händer i hantverksbyn efter att Viktor Söderberg, vd på Reijmyre glasbruk, fick köpa tre fastigheter för sammanlagt tre kronor av Finspångs kommun? "Det mest spännande just nu är en ny glasutställning i tiomiljonersklassen", säger han.

Det blir inget julbord på Rejmyre gestgifveri i år.

Det blir inget julbord på Rejmyre gestgifveri i år.

Foto: Mikael Grip

Rejmyre2023-09-19 05:00

– Det är många som undrar vad som händer, inte minst med gästgiveriet. Vi kan inte göra så mycket innan vi och kommunen är helt klara med fastighetsaffären, säger Rebecca Pihl, besökschef vid glasbruket.

undefined
"Det är många som undrar vad som händer, inte minst med gästgiveriet. Vi kan inte göra så mycket innan vi och kommunen är helt klara med fastighetsaffären", säger Rebecca Pihl, besökschef vid glasbruket.

Köpet hade varit på gång i flera år när kommunstyrelsen tog det definitiva beslutet att sälja fastigheterna med glasbruket, gestgifveriet och hantverksbyn den 12 april i år.

– Nu utreder vi lösegendomen i fastigheterna tillsammans med kommunen. Det har lagts mycket grejer i lokalerna under årens lopp som det kan vara svårt att veta vem som äger och vem som ska ta bort dem. Men vi förbereder så mycket vi kan, med det vi kan göra innan allting är helt klart, förklarar Viktor Söderberg, 35.

Vad kan ni göra?

– När det gäller gästgiveriet kollar vi på vad vi kan göra där. Det mesta är i gott skick, men vi behöver se över brandskydd, städa och sanera samt gå igenom köksutrustning. Utrymningsvägar och förebyggande arbete med skadedjur jobbar vi också med. Att allting görs på rätt sätt är viktigt, säger Rebecca Pihl, 31.

undefined
Det blir inget julbord på Rejmyre gestgifveri i år.
undefined
Det här budskapet möter den som kommer till gästgiveriet.

Blir det något julbord i år?

– Nej, det hinner vi inte med. Vi ska inte driva en restaurang själva utan behöver få in en aktör. Det finns intressenter, men det är ingenting som är klart. Vi kan inte bara öppna en restaurang och hoppas att det kommer folk. Som läget är nu kan vi anlita catering i gästgiveriet om vi vill ta emot större förbokade grupper. Målsättningen är att ha en krögare på plats våren eller sommaren 2024, berättar Viktor Söderberg, som helst vill prata om satsningen på ett nytt museum.

undefined
Viktor Söderberg brinner för att få till en glasutställning i storleksordningen tio miljoner kronor.

En satsning i storleksordningen sex till tio miljoner kronor. 

– Den summan ska vi få in via externa partners och olika bidrag. Vi ska ordna med schyssta, nyrenoverade lokaler. Projektet startar nu och ska vara klart inom två till fyra år. Jag tror inte på att ha ett museum, där det bara finns glas uppställda på hyllor. Det behövs något mer för att locka folk. Det blir mer som en upplevelse och en utställning här inne i närheten av vår butik, avslöjar Viktor Söderberg.

undefined
På sikt ska museet flyttas in i glasbrukets lokaler och bli en attraktiv utställning som ska locka fler besökare.

Vad händer med museet som finns nu?

– Hembygdsföreningen har gjort ett fantastiskt arbete med nuvarande museum, men de kan inte förväntas hålla öppet för allmänheten i den utsträckning som skulle behövas. Besöksantalet har minskat sedan flytten till nuvarande lokaler. Den befintliga utställningen kommer att ersättas av den nya, förklarar Söderberg.

undefined
Reijmyre glasbruk är hjärtat och det stora dragplåstret i hantverksbyn.

Reijmyre glasbruk satsar på större besöksgrupper från företag och liknande för att få ekonomi i sin verksamhet.

– Den delen går bra och intresset för våra gruppbesök ökar hela tiden. När vi har grupper här kan vi ge en riktigt bra upplevelse. Det vi behöver öka är vår attraktivitet för spontanbesökarna. Som det är nu på helgerna är det enda de får en öppen butik. Det är inget jag egentligen kan stå för. Får vi igång en bättre helhet med en utställning tror jag att vi kan öka besöksantalet, berättar Viktor Söderberg.

Att kommunen sålde de tre fastigheterna så pass billigt som för tre kronor berodde till stor del på att husen är i stort renoveringsbehov.

– Så är det. Just nu tittar vi på lösningar för att använda spillvärmen från ugnarna på ett bättre sätt. Vi skulle kunna värma upp lokalerna mera med spillvärmen. Det är jättemycket att göra, båda högt och lågt. Bland annat behöver ventilationen ses över, säger Viktor Söderberg.

Hantverksbyn

Förutom glasbruket, som är det stora dragplåstret i Rejmyre, finns följande verksamheter i hantverksbyn: Klädboden, Kafé Det lilla annorlunda, Glassbruket, Reijmyre Gestgifveri, Rejmyre smedja, Gjutakuten, Art Lab, Almqvist destilleri, bibliotek och ett glasmuseum där det också finns en turistinformation.

Karta: Reijmyre Glasbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!