Nytt galleri invigdes på Glasets dag
I samband med Glasets dag i helgen invigdes Reijmyre glasbruks nya utställningssal Galleri Reijmyre. Tolv konstnärer från Sverige, USA och Japan ställer ut sina skapelser.
Margareta Hennix har designat glas för Reijmyre Glasbruk i olika omgångar sedan 1993. - Jag behöver bara sluta ögonen, sedan kommer idéerna och inspirationen, säger hon.
Foto:
- Det är en avspark inför turistsäsongen och en väldigt trevlig tradition. Vi är mycket nöjda med dagen, säger Kerstin Nordetun från arrangerande Reijmyre glasbruk.
Glasmuseet hade säsongspremiär under dagen med en utställning tillägnad Monica Bratt och Björn Trägårdh, två designers som under 1900-talets första hälft haft stor betydelse för glasbruket. Speciellt för i år var även att Ulrika Rudin från Stockholms Auktionsverk fanns på plats och värderade besökarnas medhavda glasföremål.
Under dagen invigdes även nya Galleri Reijmyre. Ett galleri för konstglas som är tänkt att dels ge fria glaskonstnärer en chans att visa upp sig och dels låta bruket knyta nya band och skapa nya samarbeten.
- Det har känts väldigt bra under dagen och de reaktioner vi har uppfattat har varit mycket positiva, säger glasbrukets marknadschef Barbro Åkermark.
Galleriet ligger i ett 150 år gammalt magasin. Förr i tiden användes det som kyllager och därför har det skämtsamt kallats för Sibirien. Nu inhyser det ett ljust och luftigt galleri där tolv glaskonstnärer från Sverige, USA och Japan visar sina verk. Två av konstnärerna designar sedan tidigare för glasbruket och ytterligare tre har knutits till bruket under arbetet med galleriet. Att visa verk av konstnärer som inte är knutna till det bruk som står för utställningen har tidigare varit tabu i glasbranschen, men med Galleri Reijmyre vill man bryta mot konventionerna.
- Det här är ett sätt att skapa ett forum för fria konstnärer som saknar anknytning till oss. Glasbranschen är väldigt traditionell, men jag tycker att det går att kombinera det traditionella med ett nytt och fräscht synsätt, förklarar Barbo Åkermark.
En av de designers som nyligen knutits till Reijmyre glasbruk är Jonas Rooth. Hans del av utställningen upptar nästan en tredjedel av lokalens yta med spektakulära glaskronor i starka färger.
- I allt jag gör finns det en prunkande, växande känsla samtidigt som det måste finnas en stramhet i formen, förklarar han och pekar på en ljuskrona som ser ut att nästan explodera av exotiska blommor i glas.
En av de representerade konstnärerna som sedan tidigare designar för glasbruket är Margareta Hennix. Hon visar en kollektion glas, skålar och vaser i djupt röda toner med svarta rosor.
- Jag har sysslat med glas
i 37 år och jag har alltid tecknat och målat. Egentligen började det väl redan med sandkakor när jag var barn, så konst har alltid varit min grej, berättar Margareta Hennix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!