Miljonbidrag till Rejmyre
Glädjen är stor bland politiker och tjänstemän som driver utvecklingen av Rejmyre. Sparbanksstiftelsen Alfa ger ortens nya marknadsföringsförening 1,5 miljoner; ett av de största bidragen de delat ut i länet.
Thorbjörn Gustafsson, Föreningssparbanken, överlämnar symboliskt portföljen (1,5 miljoner) till en glad Conny Eriksson (s), ordförande i Rejmyre marknadsföringsförening medan projektledaren Lars Gustafsson ser på. Larseric Ramlöv, MIRs styrelse, Barbro Åkemark, Reijmyre Glasbruk, Christer Sävblom, vd FFIA och kommunalrådet Stig Andersson (s) delar glädjen.
Foto:
Det kom att bli repris på den repliken flera gånger under eftermiddagen.
- Är man en tokig entreprenör ser man möjligheter i det här projektet. Det är oerhört positivt för bygden. Vi är på god väg att skapa ett konsthantverkscentrum här, sa Larseric Ramlöv (fp).
Positiv och drivande
Till skillnad från andra delar av oppositionen har han varit positiv och drivande i Rejmyreprojektet. Ramlöv är också styrelseledamot i den ekonomiska föreningen MIR (Marknadsföringsföreningen i Rejmyre) som kommunen bildat ihop med sitt moderbolag FFIA och Reijmyre glasbruk.
Raketstart
De får nu en raketstart genom sparbanksstiftelsen Alfas bidrag. Thorbjörn Gustafsson, områdeschef för Föreningssparbanken (som till 20 procent ägs av den nämnda stiftelsen) berättade varför Rejmyreprojektet får bidraget utifrån stiftelsens syfte att stödja till lokal och regional utveckling:
- Det här är väl lokal utveckling om något! Man har trott på de här tankegångarna och sett vad som gjorts här de senaste åren.
Blankt nej blev det däremot första gången kommunen sökte pengar till marknadsföring ur Sparbanksstiftelsen. Det var innan renoveringen av huset 1900 som nu är gästgiveri, berättade Lars Gustafsson, utredare inom kommunens samhällsavdelning och projektledare för MIR. Då var huset ett ruckel med fladdrade presenningar över det inrasade taket. Att det skulle kunna bli ett attraktivt gästgiveri trodde få.
En av dem var välkände krögaren Carl Jan Granqvist från Grythyttan. Om hans besök
i Rejmyre i projektets linda berättas det gärna. Carl Jan sägs ha varit måttligt intresserad av utvecklingsidéerna tills han fick vittring på huset 1900. Han ville genast undersöka byggnaden, stack in huvudet genom ett trasigt fönster och utbrast:
- Vilken matsal, vilken matsal...
Tackade för pengarna
Och nu är det dags att marknadsföra Rejmyreprojektet i dess helhet "brett och professionellt" som MIR uttrycker det. Bidraget på 1,5 miljoner ska räcka i tre år. MIRs ordförande Conny Eriksson (s) tackade för pengarna och berättade att föreningen också får kommunalt stöd genom projektledaren som ska arbeta för MIR på halvtid. Lika stora resurser satsar Reijmyre Glasbruk genom en marknadsförare som på halvtid ska sälja in projektets alla delar vid sidan av glasbrukets egen marknadsföring.
- Så totalt är det en satsning på tre miljoner under tre år, säger Conny Eriksson (s).
- Vi är otroligt glada. Det har varit tufft för glasbruket som ensamt dragplåster, säger nya marknadschefen Barbro Åkemark.
Inför den här turistsäsongen har ett nytt glasgalleri öppnat liksom en antikhandel och en stengodsbutik. Smeden Micke Maasing är på väg att flytta in och ytterligare två hantverkslokaler är snart färdiga för uthyrning.Christina Björnelf
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!