Fast tjänst på obestämd plats
Glädjen över att bli fast anställd grusas av oron att inte veta om man får arbeta kvar på sin arbetsplats, berättar tre "treåringar" på Berggårdens äldreboende.
Maj Berglund som bor på Rosenhyttan omgiven av "treåringarna" Lena Eriksson, Mona Blomqvist och Kicki Gefvert.
Foto:
- Det är klart att man är mer trygg nu när man vet att man har en anställning, säger Mona.
Alla tre kvinnorna har haft längre vikariat sedan 1998 och trivs jättebra på Berggården. Endast Lena fick en högre lön då hon blev fast anställd.
Men det hade också att göra med att hon blivit klar med sin utbildning till undersköterska. Annars anser inte treåringarna att de märkt någon skillnad i övergången från långtidsvikarie till fast anställd.
Delta i möten
Redan som vikarie med månadslön får man vara med på personalmöten och delta i utbildningar på samma villkor som de fast anställda, berättar kvinnorna.
Den stora gränsen går i stället mellan vikariat och att arbeta på timmar.
- Som timvikarie blir man inte invigd i vad som händer, berättar Mona.
Den ständiga ovetskapen om när man egentligen kan vara ledig är inte lätt heller, berättar kvinnorna. De minns tydligt när en timvikarie ringdes in 8-9 helger på rad.
- Det är tufft. Därför blir det en stor lättnad när man får månadsjobb, berättar Mona.
Krockar med heltiderna
Att de sedan råkade få sina fasta tjänster mitt under en annan större omorganisation av vården gör det hela lite krångligare. Heltidsreformen kommer att leda till att en del av omsorgens anställda blir övertaliga.
- Men ingen kommer att få gå på grund av inrättandet av heltidstjänster inom äldreomsorgen, lovar socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s).
Kan bli omplaceringar
Däremot lär det bli en hel del omplaceringar. De som nyligen fått fasta jobb blir ett slags buffert.
- Vi treåringar är uttagna till personalpoolen, säger Mona.
Den ska bestå av 32 personer på heltid och dra i gång i maj. De anställda där kommer att fylla på så många luckor som möjligt innan vikarier kallas in. Som nya tillsvidareanställda i kommunen väntar därför Berggårdens treåringar med viss oro på att få besked om sin framtida arbetsplats.
- Det finns hål att fylla här så jag tror inte att vi behöver vara så oroliga, säger Lena Eriksson.
Genom att flera av Berggårdens anställda är långtidssjukskrivna eller föräldralediga så finns ändå hoppet om att få arbeta kvar i Rejmyre och slippa pendling till Finspång.
- Vår önskan är att få stanna här på Berggården, säger Mona.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!