"Vi svenskar har en tendens att bli hemmablinda"

Från en glödande massa till en vacker Svenskt Tenn-vas. Besökarna får se hela produktionsprocessen på glasbruket i Rejmyre. På den lilla orten – 40 minuters bilfärd från Norrköping – har det tillverkats bruksglas sedan 1810.

Reijmyre glasbruk är hjärtat och den stora huvudpjäsen i hantverksbyn.

Reijmyre glasbruk är hjärtat och den stora huvudpjäsen i hantverksbyn.

Foto: Saga Helin

Rejmyre2024-08-06 22:00

En av glasblåsarna på Reijmyre Glasbruk lassar ut smält sand från en ugn. Massan är 1 000 grader varm och ser ut som lava. Det är svårt att tro att en del av den här pyrande klumpen i en framtida form skulle kunna säljas på NK för flera tusentals kronor – men så är det.

undefined
En av de första stegen i processen mot designhantverket.
undefined
Något svårtydligt i detta skede vad denna klump ska komma att bli i sin färdiga form.
undefined
Glaset har förts ner i en form och är på väg att bli en vacker vas. Först ska den brännas.
undefined
Vasen har kylts ner från 1000 grader till 500 grader och är snart klar.

Besöker du bruket på Glasbruksvägen har du möjlighet att köpa någon av de vackra kreationerna, men också att följa resan från sand till färdigt designhantverk.

Hur glasblåsarna får konsten att balansera glödhet massa på en träpinne att se så självklart ut är svårbegripligt, men ägaren och VD:n Viktor Söderberg förklarar att vägen dit är lång.

undefined
Viktor Söderberg, VD för Reijmyre Glasbruk sedan tre år.

– Det tar många år att få de här färdigheterna, säger han.

Möjligtvis är det därför det är så svårt att hitta dessa eldsjälar.

– Det är nästintill omöjligt, skulle jag säga. Du behöver ha ett genuint intresse för hantverket och ha tålamod med att lära dig.

En som är nöjd med att ha lagt ner tiden är Roland Sonevang. Med 38 års erfarenhet i branschen kan han sin sak och har inte mycket att klaga på när det kommer till arbetsuppgifterna.

undefined
"Jag tycker mest om att tillverka de gamla vridna konstglasen", säger Roland Sonevang.

– Jag tycker fler borde vilja arbeta med det här. Jag tycker det är kul, det enda är väl att det kan bli lite varmt på sommaren, säger han.

De rykande ugnarna och stora slipmaskinerna kontrasterar tydligt de prydligt uppställda designobjekten ute i butiken. Här står en del av de färdiga produkterna, medan andra skickas till företag som de samarbetar med. Däribland designjätten Svenskt Tenn.

undefined
Reijmyre glasbruk samarbetar bland annat med företaget Svenskt tenn och tillverkar den här krukan, designad av Josef Frank.

– Vi har levererat glas till dem sedan 1930-talet. De tar in en del av vårt sortiment, men vi tillverkar framförallt artiklar på uppdrag av dem, så det är saker vi inte kan sälja, utan som endast kan köpas hos dem, säger Viktor Söderberg.

Andra företag som Reijmyre Glasbruk samarbetar med är bland annat Mille Notti, Siemens Energy, H&M och Bukowskis.

Varför tycker du att man ska ta sig ut till er för ett besök i sommar?

– Det är en unik upplevelse. Glas från Reijmyre är inte bara bruksföremål utan upplevelser och man kan inte njuta den fulla potentialen av glasföremålen om man inte har besökt platsen, träffat glasarbetarna och sett produktionen. Först då förstår man värdet av hantverket och traditionen. Vi svenskar har en tendens att bli hemmablinda. Det finns folk som bor nära här som aldrig besökt bruket. Det tycker jag att man ska göra.

Hantverksbyn

Förutom glasbruket finns följande verksamheter i hantverksbyn: Klädboden, Reijmyre Gestgifveri, Rejmyre smedja, Art Lab och Silversmedjan.

Karta: Reijmyre Glasbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!