Efter några lugnare somrar – nu är tjuvarna tillbaka igen

Det har varit lugnt ett tag, men nu är tjuvarna tillbaka. "Man blir förbannad och ledsen. Vi måste bli fler som bevakar här om nätterna", säger Thomas Lingefelt.

Thomas Lingefelt och Leif Boström är två av de cirka 200 som har en båtplats i Gropviken i Ramsdal. Under natten mot måndagen blev Leifs båtmotor stulen.

Thomas Lingefelt och Leif Boström är två av de cirka 200 som har en båtplats i Gropviken i Ramsdal. Under natten mot måndagen blev Leifs båtmotor stulen.

Foto: Mattias Heikki

Ramsdal2024-07-04 05:00

Nyheten i korthet

  • Båtmotorstölder har återupptagits i Gropviken i Ramsdal, efter några lugna somrar. Under natten mot måndagen stals tre motorer.
  • Lokalbefolkningen reagerar med frustration och ledsamhet, medan polisen på grund av resursbrist inte kunde undersöka brottsplatsen.
  • Båtägare uppmanar varandra att öka sina patruller nattetid för att avskräcka tjuvar. Även samarbete mellan polis, båtägare och kommun hjälper till att förebygga stölder.
undefined
Tjuven slog sönder motorlåset innan motorn stals.

Under natten mot måndagen stals tre båtmotorer i Gropviken i Ramsdal i Söderköpings kommun. En av de drabbade båtägarna är Leif Boström.

"Din båt står här utan motor", fick han höra när telefonen ringde på måndagsmorgonen. Dagen efter besöker NT honom i huset i Ramsdal där båten nu står på torra land med ett avslaget motorlås.

Han uppskattar att värdet på den stulna 150 hästar starka motorn ligger på mellan 150 000 och 200 000 kronor.

Spårningsutrustningen visade sig vara värdelös. Den kunde inte visa var motorn befann sig just nu, för den hade tjuvarna hittat, tagit bort och lämnat kvar på stranden.

– Jag kände mig lugn och blev mest praktisk till en början. Jag började ringa samtal och så, men nu så här 24 timmar efteråt tänker man "varför ska det vara så här?" och "varför gör polisen inget?".

undefined
I augusti 2023 lämnade tjuvarna platsen så här efter att ha avbrutit sina stöldförsök av båtmotorer i Ramsdal. Men trots att tjuvarna lämnat verktyg på platsen kom inte polisen dit för att undersöka dem.

Leif Boström är snabb med att poängtera en sak: Han vill inte prata illa om polisen, han har haft bra samtal med dem och han förstår deras situation. Att de inte kom ut till Ramsdal för att undersöka brottsplatsen var väntat. Det gjorde de inte heller förra sommaren, trots att tjuvarna hade lämnat kvar spår i form av verktyg efter att ha avbrutit stölden och lämnat motorerna kvar vid hamnen.

– Polisen har inte möjligheten att göra något åt det här. De vill, men hinner inte. Jag förstår det, säger Leif Boström.

Vi har sökt områdespolisen för en kommentar, utan att lyckas.

Thomas Lingefelt gör däremot något. Han ursäktar sig över att han är trött den här dagen. Han har nattvandrat i hamnen i Gropviken halva natten. Det är dags för det nu igen. För tjuvarna är tillbaka i området igen efter några lugna år.

– Utan att överdriva kan man säga att vi innan pandemin kunde ha 15 stulna motorer under en sommar här i Gropviken, säger han.

Corona-pandemin gjorde att stölderna av båtmotorer minskade rent generellt. En förklaring var de stängda gränserna som försvårade för de internationella brottsnätverken, som polisen har berättat om tidigare. 

Både Lingefelt och Boström bekräftar att den bilden gäller för de 200 båtplatserna i Gropviken.

Under 2023 skedde bara incidenten som Leif Boström nämnde tidigare, där tjuvarna inte lyckades få med sig motorerna.

En annan sak som hjälper är båtsamverkan, det förebyggande arbetet som polisen, båtägarna och kommunen samarbetar kring.

– Förr nattvandrade vi av bara den här. Ett år jagade vi till och med iväg en tjuv mitt i natten. Nu måste vi bli fler som hjälps åt. Det får du gärna skriva, säger Thomas Lingefelt.

Vad känner du när du tänker på det här?

– Det känns inte bra. De flesta här går och väntar på att det ska hända igen. 

Kan det vara farligt att vara ute på egen hand och "nattvandra" som du gör?

– Nej. Det jag har lärt mig är att de här tjuvarna inte är beväpnade, för om man blir tagen av polisen då ligger man pyrt till. Men vi ska aldrig konfrontera en tjuv, bara titta och rapportera.

Du känner dig inte otrygg?

– Nej, man blir mest förbannad och ledsen. Och för de som drabbas slår det hårt mot plånboken också. Dessutom kan båtsäsongen vara över för dem.

Barnen och barnbarnen, som är på besök, hade sett fram emot att få åka ut med båten. Så blir det inte under den närmaste tiden i alla fall.

Men Leif Boström tänker inte låta tjuvarna förstöra hans båtsäsong. Han är på jakt efter en annan motor, men säger att det inte är enkelt att hitta någon.

– Jag blickar hellre framåt än tänker på det som har varit, säger han.

undefined
"Man blir mest förbannad och ledsen och för dem som drabbas slår det också hårt mot plånboken", säger Thomas Lingefelt, till vänster i bild.
Karta: Badplats Gropviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!