Prisma bjuder på performance

Det började som ett blygsamt magisterprojekt men med hjälp av pengar från Framtidens kultur och Östsam får Norrköping nu en hel performancefestival. Prisma går av stapeln den 23 och 24 april och ska få Norrköpingsborna att upptäcka experimentell konst och teater på både väntade och oväntade platser.

4 mars 2005 04:00
Bakom Prisma står föreningen Performing Arts Communion (PAC) med intiativtagarna Caroline Elgh, Viktoria Lindholm och Lena Pettersson.
- Vi har tänkt att festivalen ska ta över hela centrala Norrköping, säger Lena Pettersson.
Det börjar så smått med en utställning på Stadsbiblioteket två veckor före själva festivalen.
- Tanken är att man ska kunna bekanta sig med performancekonsten. Där ska det finnas böcker om performance, man ska kunna ta en kopp kaffe och fika, säger Caroline Elgh som påpekar att det inte är helt lätt att definiera performancekonst. Det är lättare att tala om experimentell konst och teater eftersom den ofta utspelas från en scen eller i ett konstnärligt sammanhang. Men de kan också utspelas var som helst och det gör att även Prismas artister kommer att möta Norrköpingsbor som aldrig skulle slinka in på Konstmuseet. Det kan räcka med att gå in på Galleria Domino.

Linköpingsgruppen Buut kommer att åka runt stan i en svart Mercedes och diverse verktyg för sina iscensättningar. Norrköpingskollektivet Charlie Prytz erbjuder en vegobar utanför Konstmuseet och ett medlemskap i The Hot Dog Society. De är två lokala medverkande som kompletterar de nationellt kända performancekonstnärer som gästar festivalen.
- Det roliga är att de artister som vi helst ville ha från början kommer hit, säger Viktoria Lindholm.
Och då syftar de på Lena Mattsson, Fia Sandlund, Hans T. Sternudd och den svenska performancekonstens grand old man, Kjartan Slettemark. Det gör att man tror att man kommer att locka den initierade publiken från storstadsregionerna samtidigt som förhoppningen också är att locka en ny publik till Konstmuseet.

Performancefestivalen Prisma är - i likhet med filmfestivalen Flimmer - ytterligare ett exempel på evenemang som har sin upprinnelse bland Campus Norrköpings humanistiskt inriktade studenter. Men för att allt ska gå som planerat behövs också volontärer.
- Runt femton volontärer skulle vi behöva för att ta hand om konstnärerna, transporter och för att riva biljetter, säger Lena Pettersson.
Förutom konst blir det också föreläsningar av bland andra Leif Elggren och Carl Michael von Hauswolff och Mårten Spångberg. Och konsert på Stadsmuseet med spoken word-artisten Emil Jensen. Prisma gör sitt bästa för att ta över Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!