"Andra får avgöra om jag har förtroende"

Lars Stjernkvist säger att han känner sig trygg med besluten han fattat men att det är upp till andra att avgöra om hans framtid.

Lars Stjernkvist (S) säger att han fattar delegationsbeslut varje vecka.

Lars Stjernkvist (S) säger att han fattar delegationsbeslut varje vecka.

Foto: Calle Slättengren

Politik2019-08-23 17:16

Vid pressträffen under fredagsförmiddagen framkom att Lars Stjernkvist undertecknat sju delegationsbeslut för digitaliseringsavdelningen, till ett totalt värde av 180 miljoner kronor, utan att redovisa dem i kommande kommunstyrelse.

– Det är inget konstigt att jag fattar sådana här beslut, bara den här veckan har jag tagit ordförande- och delegationsbeslut för hundratals miljoner kronor. Själva besluten har jag inte sett att någon har ifrågasatt, säger Lars Stjernkvist och fortsätter:

– Det hade inte blivit bättre om jag avstått, då hade verksamheterna blivit lidande.

Om besluten hade registrerats på rätt sätt i kommunens system hade delegationsbesluten kommit till kommunstyrelsens kännedom. Det har inte gjorts. Lars Stjernkvist har heller inte själv tagit upp dem med övriga i kommunstyrelsen, trots att han vetat om att det varit problem med upphandlingar på digitaliseringsavdelningen. 

– Man måste förstå att jag tar delegationsbeslut varje dag, det är hela tiden löpande inom budget. Skulle jag sitta och kontrollera alla beslut jag tagit och jämföra med diarier, och att det är infört i rätt diarie, då skulle jag inte göra annat. 

Men när du vetat om att det varit problem på digitaliseringsavdelningen, borde du inte ha reagerat?

– Men om du läser KS-protokollen så ser man att det är väldigt många beslut som handlar om digitalisering. Att jag då skulle ha sett att det fattas några, det tycker jag är väldigt långsökt. Jag har svårt att se att vi i framtiden ska ha en KS-ordförande som kollar så att registrering och diarieföring verkligen genomförts.

Kan det vara en strategi från digitaliseringsavdelningen, att vara i tidsnöd för att få snabba beslut?

– Det är självklart en sådan sak som vi nu håller på att utreda. Det kan vara på det viset att både jag och andra har lurats. Men när jag går tillbaka och tittar så kan jag inte se att det är något konstigt med besluten.

Delegationsbesluten som inte hanterats på rätt sätt handlar dels om administrativa rutiner, och dels om kommunen har lidit någon ekonomisk skada med felaktiga upphandlingar. Det utreds just nu.

 – Är det så att jag har orsakat skada för kommunen så inser jag konsekvenserna av det. Jag är väldigt medveten om att jag sysslar med något som i grunden handlar om förtroende. Om andra känner att de inte kan lita på det jag säger, så får jag ödmjukt konstatera det, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!