Spektakulära rymningar i ny guide

Våren 1988 rymde Mats Rimdahl och Ioan Ursut från Norrköpingsfängelset inom loppet av en månad. En ny audioguide berättar och visar allt om de dramatiska händelserna.

17 maj 2016 08:00

Inspirationen kommer från det sedan länge nedlagda Alcatraz i San Francisco Bay. Fängelset stängdes 1963 och är numera ett populärt turistmål där besökarna får lyssna till inspelningar med de gamla fångvaktarnas berättelser medan de lotsas runt i de påstått rymningssäkra hålorna. Fredrik Selldén, student vid programmet för Kultur, Samhälle & Mediegestaltning på Campus Norrköping, gick turen vid ett besök och tog med sig idén till den den avvecklade Norrköpingsanstalten.

Projektet kallas Anstalt 1988 och fokuserar på de båda spektakulära rymningarna.

– Det var som en film, säger Amanda Wendelius Nyström. Det var också något som lockade oss att göra det här projektet. Att få höra väktarna här berätta om rymningarna har varit väldigt fascinerande.

Fredrik Selldén och Amanda Wendelius Nyström är två av medlemmarna i gruppen som har jobbat med audioguiden som sitt projektarbete i årskurs två. De tre andra är Carl Gustafsson, Andreas Timgren och Christoffer Granberg och inom några veckor är det meningen att allmänheten ska kunna följa rymningarna på ort och ställe. I form av inspelade intervjuer och via en snitslad bana utmed den muren där båda rymningarna skedde. "Ett nytt sätt att uppleva en del av Norrköpings historia", som eleverna själva kallar det hela.

– Det känns som att vi gör det här i rätt tid, säger Fredrik Selldén. Här ska det ju byggas bostäder i framtiden och vi ville passa på medan hela fängelset fortfarande står kvar. Men den förrådsbyggnad utanför muren som båda hoppade ned på är förstås borta. För oss som inte är från Norrköping ursprungligen är det hela en fantastisk historia som vi inte visste så mycket om från början.

Gruppen har intervjuat ett par av de fångvaktarna som var i tjänst när Maskeradligans ledare Mats Rimdahl och den konstant rymningsbenägne Ioan Ursut flydde från fängelse den 27 april respektive den 28 maj 1988. Deras berättelser och minnen kan besökaren ta del av medan man går runt fängelset med målgång vid Färgargården.

– Hela Anstalt 1988 ska finnas tillgängligt att ladda ned via en länk på vår Facebooksida, förklarar Christoffer Granberg. Sedan lyssnar man i mobilen medan man går slingan. Det har varit mycket arbete med att få berättelsen att passa tidsmässigt medan man går. Även Norrköpings stadsmuseum kommer att publicera projektet. Tanken är att det ska ligga öppet för alla.

De båda rymningarna våren 1988 blev oerhört uppmärksammade på sin tid.

Mats Rimdahl fritogs, tillsammans med Göran Axelzon, av kumpanen Christer Örjestam som hotade vakterna med automatvapen medan de båda ligamedlemmarna klättrade över muren och ut i friheten. Rymlingarna jagades i bil av en polispatrull ut ur Norrköping via Gamla Övägen. Sedan de tre brottslingarna kört in i en träd, lyckades de övermanna polispatrullen och tog både vapen och polisbil. De höll sig gömda i tre veckor innan de greps i Gävle.

Ioan Ursut rymde på egen hand och med hjälp av en pistolattrapp som han tillverkat av en A4-pärm. Även han hotade vakterna innan han tog sig över samma mur som duon från Maskeradligan forcerat en månad tidigare. Ioan Ursuts tid i frihet den gången varade dock bara ett par dagar.

– Vi är mitt i slutfasen av produktionen, säger Christoffer Granberg. Om någon vecka är vi klara. Sedan vill vi att folk upptäcker guiden. Och att vårt projekt blir godkänt förstås.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg 0768–408328