Hugo Westerlund, 48, är professor i epidemiologi vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och har gjort flera studier om omställningen från yrkesliv till pension. Forskningen visar att många upplever att de mår bättre efter pensioneringen.
– Mönstret i den franska datan som vi har tittat på är att den upplevda hälsan förbättras när man går i pension, särskilt om man inte har haft så bra arbetsförhållanden, säger Hugo Westerlund.
Studierna omfattar också hälsobeteenden och visar att många blir mer fysiskt aktiva efter pensioneringen. Användandet av antidepressiva läkemedel minskar också och flera känner sig piggare.
Det är vanligt att alkoholkonsumtionen ökar under en övergångsperiod, och sedan går ner till tidigare nivåer. En grupp sticker dock ut och fortsätter ha en hög alkoholkonsumtion som pensionärer – kvinnor som har haft chefspositioner.
Den insamlade datan ger inga svar på orsakerna till drickandet, men Hugo Westerlund har en hypotes.
– För att bli chef som kvinna måste man offra så mycket av sitt privatliv och det kan leda till hög alkoholkonsumtion och andra problem, säger han.
En annan effekt som forskningen slagit fast att pensioneringen kan ha på människor är att benägenheten att ta förebyggande medicin minskar. Det kan handla om medicin mot till exempel högt blodtryck.
– Om man känner sig friskare blir man mindre benägen att ta medicin, konstaterar Hugo Westerlund.
Mot bakgrund av forskningsresultaten. Hur ser du på diskussionen om att höja pensionsåldern i Sverige?
– Det är inte farligt att arbeta vidare om man mår bra och är motiverad, men om man är trött och sliten och har ett aktivt liv vid sidan av jobbet kan det vara bra att gå i pension.
Hugo Westerlund efterlyser förändringar i arbetslivet om människor ska arbeta högre upp i åldern.
– Det är svårt att motivera dem som inte mår riktigt bra med enbart ekonomiska incitament. Det behövs bättre möjligheter för människor att byta jobb så att man kan arbeta vidare fast med andra arbetsuppgifter. Äldre blir mer emotionellt stabila, socialt kompetenta och fattar klokare beslut. Det gäller att ta vara på fördelarna äldre har.
Finns det några risker med att gå i pension?
– Det skulle vara om man förändrar sina hälsovanor till det sämre: börjar dricka eller glömmer sin medicin, vänder på dygnet och blir mer passiv. Man bör använda sin hjärna och kropp. Den största hälsorisken är passivitet och/eller isolering.
Hur ser du på din egen pensionering?
– Som professor brukar man fortsätta länge, men jag vill inte arbeta heltid utan få tid att njuta av andra saker. Att ha längre sammanhållande ledigheter gör att man kan fortsätta arbeta längre.