Kärleken tog henne hit: "Mitt liv är här nu"

Flera hundra dahlior i alla färger sprider ut sig på åkern. "Min dröm är att utveckla mitt företag framför allt med blommor. Jag vill sprida glädje", säger Panthipa Junell, 44 år, på Stintorps gård utanför Söderköping.

"Min dröm är att utveckla mitt företag framför allt med blommor. Jag vill sprida glädje", säger Panthipa Junell, 44 år, på Stintorps gård utanför Söderköping.

"Min dröm är att utveckla mitt företag framför allt med blommor. Jag vill sprida glädje", säger Panthipa Junell, 44 år, på Stintorps gård utanför Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Östra Ryd2024-10-07 05:00

Från att ha varit reseledare för ett stort resebolag i Thailand så jobbar Panthipa "Ploy" Junell nu som undersköterska på Aspgården i Östra Ryd. Hon trivs och längtar inte alls tillbaka till sitt hemland. Det var som reseledare hon träffade familjen Junell för 20 år sedan och blev förälskad i sonen, som numera är hennes man Robert. 2012, åtta år senare, flyttade hon till Sverige.

– Jag trivs här och jag längtar inte tillbaka till Thailand. Mitt liv är här nu, säger Ploy.

undefined
"Jag vill sprida glädje med mina buketter och brukar sätt in blommor både på Aspgården och på seniorcenter Blå Porten. Det är viktigt att de äldre har det bra och många uppskattar att det blir fint", säger Panthipa Junell.

Hon tog sig snabbt igenom kurserna i svenska och lärde sig språket fort. Ploy trivs med att jobba med äldre och har den senaste tiden börjat jobba natt på Aspgården.

– Det fungerar jättebra. Då får jag mer tid med mina blommor. När jag kom hit till Sverige så upptäckte jag att jag vill odla. Främst blommor men också lite grönsaker. I växthuset finns en del thaigrönsaker som vi använder i maten.

För fem år sedan köpte familjen Stintorp gård, en gård som ägts av samma släkt i 300 år. På gården finns ett boningshus från 1850-talet som har el men inte vatten och fungerar bra som sommarbostad. Familjen består av Ploy, Robert och dottern Malin, bor på andra sidan vägen med utsikt över gården.

undefined
För fem år sedan köpte familjen Stintorp gård, en gård som ägts av samma släkt i 300 år, och som ligger precis tvärs över vägen från deras egna hus.

– För oss var det alldeles perfekt. Nu har vi stora utrymmen och en lagård som hela familjen kan nyttja. Min svåger sparar på traktorer och kan ha dem här, säger hon. 

Vid lagårdarna har makarna restaurerat en damm med fiskar och porlande vatten, på åkrarna finns odlingar med både grönsaker och blommor. Ploy har också gjort i ordning en liten affär där besökare kan köpa både blommor, grönsaker, bär och honung. 

– Jag jobbar tillsammans med min svärmor Eva. Hon kan så mycket om grönsaker och odlar det mesta. Vi kompletterar varandra. Min dröm är att kunna ha en större verksamhet med blommor.

undefined
En nära vänskap har växt fram. Tillsammans med svärmor Eva Junell så odlar Panthipa Junell på Stintorps gård. "Jag odlar blommor och 'mamma'-grönsker", säger Ploy.

– Det är så skönt att "mamma och pappa" (det vill säga svärmor och svärfar) bor så nära oss, det tar bara fem minuter genom skogen. Vi umgås jämt, jag tycker om att vara tillsammans med familjen, säger Ploy.

Varför hon fastnade just för dahlior vet hon inte riktigt men nu har hon mer än 200 knölar i landet och fler ska det blir. Innan tjälen kommer måste hon gräva upp dem för övervintring. I februari börjar arbetet igen. Då ska alla knölar sättas och förgro i plastpåsar med jord så att de börjar att växa, sedan flyttas de över till växthuset då det blir varmare.

undefined
Svarta och mörklila dahlior är populära.
undefined
Ungefär 200 dahlior finns i landen. Alla knölarna ska snart grävas upp inför vinterförvaringen.
undefined
Stora fält med gula solroser lyser på åkrarna runt gården.

– Dahliorna är väldigt känsliga för frost, de får inte frysa. Jag försöker odla fler och fler. Det finns hela tiden nya färger. I framtiden vill jag fixa en större odling så jag kan ha fler blommor och göra mer buketter.

På åkrarna finns stora fält med gula solrosor och rabatterna finns fler blommor som till exempel lejongap. Att odla solrosorna är lättare, där krävs ingen övervintring utan man sår nya varje år. I år har hon börjat att sälja sina buketter även på Rådhustorget i Söderköping men oftast sprider hon glädje med blommorna för de äldre på seniorcenter Blå Porten i Söderköping och Aspgården i Östra Ryd.

– De blir glada och det är viktigt att våra äldre har det bra och fint med glada färger. Det sprider glädje i vardagen och det vill jag göra, säger Panthipa Junell.

undefined
"Min dröm är att utveckla mitt företag framför allt med blommor. Jag vill sprida glädje", säger Panthipa Junell, 44 år, på Stintorps gård utanför Söderköping.
undefined
"Jag trivs här och jag längtar inte tillbaka till Thailand. Mitt liv är här nu", säger Panthipa Junell.
Karta: Östra Rydsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!