Biblioteken i Östra Ryd och Mogata finns med i Söderköpings kommuns sparpaket och stängs den 1 juni, om förslaget klubbas i kommunfullmäktige den 6 maj.
I sparpaketet finns också förslag om minskade öppettider på huvudbiblioteket med fem till tio timmar. De föreslagna åtgärderna har väckt stark kritik och stor besvikelse bland de Östra Rydsbor som NT pratat med. Även på sociala medier har reaktionerna varit starka på de minskade öppettider på huvudbiblioteket.
Enligt Marie Eriksson, bibliotekssamordnare i Söderköpings kommun, ligger den totala besparingen på att stänga biblioteken på 135 000 kronor per år.
– Jag tycker absolut inte man ska lägga ner några bibliotek. När man lägger ner på landsbygden tar man bort en stor del av servicen. Jag tycker det är urdåligt, säger Marie Eriksson.
Östra Rydsbon Greig Holst är en av flera personer som är kritiska till nedläggningen, som vi träffar vid biblioteket på tisdagen.
– Jag har varit här varje eller varannan vecka sedan barnen var små då vi flyttade hit för sju år sedan. Vi har haft mysstunder när barnen själva fått välja böcker som vi läst både här på biblioteket och hemma, säger Greig Holst vars barn nu är elva och sju år.
Grieg Holst jobbar i Norrköping och säger att det blir svårt att ta med barnen på kvällar till biblioteket i stan om de ska få ihop vardagen. Han tror att barns läsande kommer missgynnas om biblioteket stänger.
– Jag tycker det är synd för oss här ute. Det ska finnas en levande landsbygd och det är ingen jättestor besparing med tanke på vad vi kommer förlora. Att vi haft ett bibliotek här är det som gjort det möjligt för barnen att läsa mycket.
Filialbiblioteken är öppna tre timmar i veckan med personal. Men biblioteken har så kallat meröppet vilket innebär att låntagaren med sitt lånekort och en kod själv kan gå in och låna böcker under kvällar och helger. Det infördes för fem år sedan med hjälp av statliga medel, till en kostnad av 106 000 kronor per bibliotek. På så sätt ökade öppettiden från tre timmar till 56 timmar i veckan. Meröppet är populärt bland dem vi träffar på biblioteket och har också lett till ökad utlåning.
För biblioteket i Östra Ryd handlar kommunens besparing om 55 000 kronor i personalkostnader och 13 000 kronor i kostnader för meröppet, utlåningsautomat och licenskostnader. Detta enligt uppgift från Marie Eriksson, bibliotekssamordnare.
Varför är det viktigt att biblioteken finns kvar?
– Jag tycker det är viktigt att det finns en öppen plats i ett samhälle. Bibliotek handlar om demokrati och att man kan komma dit utan att det kostar något. En plats där man hittar böcker, information och kan ta med sina barn och där man kan sitta en stund. Med hjälp av meröppet ha öppet kvällar och helger, säger Marie Eriksson.
Therese Ankarstrand sitter och läser med sina barn, Otta och Majken. De är några som gärna besöker biblioteket och utnyttjar meröppet.
– Jag blev chockad när jag hörde om nedläggningen. Jag hade inte trott det var en sådan stor besparing. Vi kommer inte åka till Norrköpings eller Söderköpings bibliotek, det här är nära därför utnyttjar man det, säger hon.
Lotta Lysén bor strax utanför Östra Ryd och besöker biblioteket varje vecka. Hon uppskattar de boktips som hon får av föreståndaren Eva Nord Furenhed, men gillar också att leta bland bokhyllorna själv på kvällar och helger.
– Jag tror jag kommer låna mindre om det stänger. Söderköpings bibliotek är bra, men det blir inte lika personligt som här. Det är många som blir väldigt besvikna. Alla jag pratat med tycker det är tråkigt. Det här är en samlingspunkt, säger hon.
Johanna Hellstrand, kultur- och fritidschef, är på plats i biblioteket och berättar att ungefär 15 procent av boklånen i kommunen sker på biblioteken i Mogata och Östra Ryd med tillhörande skolbibliotek.
Är det här en försvarbar besparing att stänga biblioteken?
– Jag ser att det väsentligt försämrar servicen och tillgången till bibliotek, men det är politiken som gör bedömningen och tar besluten. Den här kommunen visar höga siffror gällande utlån och besök både för barn och vuxna och det kommer att påverkas negativt.
I ett hörn sitter några biblioteksbesökare och diskuterar förslaget om nedläggningen. En i gruppen är Ulla-Britt Norrman.
– Jag ber till Gud att biblioteket får vara kvar, säger hon.