Hon jobbar som myndighetens samordnare i frågan och har därför bra koll på hur utbredd människohandel och människoexploatering är i Östergötland. Hon berättar att ett trettiotal lokala ärenden har hanterats av Migrationsverket sedan januari i år.
– Men självklart finns ett mörkertal. Vi kan se att exploatering är vanligast inom nagelbranschen, restauranger och massagesalonger. Utöver detta finns prostitution, säger hon.
Ökar människohandel och människoexploatering i Sverige?
– Det är rimligt att tro det. Men det finns som sagt ett mörkertal som gör det svårt att säga hur utbrett det är. Samtidigt har samhället blivit mer uppmärksamt. Det talas om det. Det kan säkert göra att fler fall av missbruk kan upptäckas, säger hon.
Hon har ofta hört att den som blivit utnyttjad är rädd för att bli utvisad. Och därför inte vittnar. Hon säger att hon förstår den rädslan. Samtidigt menar hon att det är bra att missförhållanden bryts och att det går först.
– Jag förstår att det kan vara svårt för den som riskerar bli utvisad. Men det är viktigt att den som kommer hit på ett arbetstillstånd har drägliga villkor. För den som blivit utsatt och utnyttjad kan det också vara bra att lämna den miljön, säger hon.
Men hur ska ni få människor att vittna om det finns risk att utvisas?
– Jag tror att det är viktigt att ge så mycket information som möjligt innan någon kommer till Sverige. Så att den kan ställa fler frågor själv. Till myndigheter, till sin arbetsgivare. Jag tror att det är det bästa sättet att minska exploateringen, säger hon.