Barnvaktsföretag satsar i Östergötland

Det blir allt vanligare att anlita barnvakt med hjälp av rutavdraget. Sveriges största barnvaktsföretag satsar nu på att etablera sig i Östergötland.

7 februari 2018 17:30

Googlar man på "barnvakt i Östergötland" får man träff på ett tiotal företag. Nästa vecka blir det ett till, när Nannynu drar igång sin satsning i framför allt Linköping och Norrköping. Företaget, som är branschens största sett till omsättningen, finns sedan tidigare i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Västerås.

– I större universitetsstäder är det väldigt lätt att rekrytera kompetenta barnvakter. Därför siktar vi nu in oss på Linköping, Norrköping, Örebro och Umeå. Stora städer har också många inflyttade som har långt till barnvaktande mor- och farföräldrar, säger Robert Bällstav, marknadschef på Nannynu.

Sedan rutavdraget infördes 2007 har antalet företag som erbjuder barnvaktstjänster vuxit stadigt.

– Det vanligaste är att man behöver hjälp med hämtning från förskola eller skola ett par gånger i veckan. Andra anlitar barnvakt mer sporadiskt för att kunna gå på bio eller restaurang. Men det finns också de som har barnvakt på heltid, till exempel när de står i kö till en förskoleplats, berättar Robert Bällstav.

De flesta barnvakter är studerande på gymnasiet eller högskolan, men även pensionärer anlitas. Beroende på erfarenhet betalar Nannynu 103­–143 kronor i timmen och för barnfamiljerna kostar det 141–206 kronor, efter rutavdrag. Även om den stora satsningen görs i Linköping och Norrköping räknar företaget med att kunna ha barnvakter i hela länet.

Barnvakterna får genomgå en bakgrundskontroll med bland annat intervjuer och utdrag ur belastningsregistret. De får också en utbildning i hjärt- och lungräddning innan de börjar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin