Ytterligare fem döda i covid-19 i länet

Antalet avlidna med bekräftad covid-19 fortsätter att öka i länet. Den totala siffran är nu 224 efter att ytterligare fem dödsfall rapporterats det senaste dygnet.

Ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i Östergötland det senaste dygnet.

Ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i Östergötland det senaste dygnet.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Östergötland2020-06-17 13:11

– Har vi dödsfall under en helg så dröjer ibland registreringen och det blir en viss eftersläpning. Det är troligtvis det vi ser här, att det inte bara gäller avlidna det senaste dygnet utan från fem till sju dagar tillbaka i tiden, säger Region Östergötlands sjukvårdsledare Rickard Lundin.

Den senaste statistiken som presenterades på onsdagseftermiddagen visar också att sammanlagt 39 smittade vårdas på sjukhus i länet. Av de 39 finns 28 på vårdavdelning medan 11 får intensivvård.

För respektive sjukhus ser siffrorna ut så här: På US i Linköping vårdas 15 patienter på vårdavdelning och 8 i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 13 patienter på vårdavdelning och 3 i intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdas just nu ingen enligt statistiken. Totalt har 637 personer skrivits ut från de olika sjukhusen.

Kurvan över antalet inskrivna patienter fortsätter att plana ut i långsam takt, men belastningen är alltjämt hög och en vändning uppåt skulle vara problematisk.

– Vi har en handlingsplan över hur vi ska ta hand om patienter på bästa sätt om vi får en ökad smittspridning. Men det innebär att personalen som jobbat hårt inte får den minskade belastning som vi sett fram emot, säger Rickard Lundin.

Han fortsätter:

– Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att kunna ge vårdpersonalen möjligheten att göra sitt yttersta för att hjälpa oss medborgare och ha en så god planering och belastning som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!