"Vi lever i en föränderlig tid"

"Det kanske blir viktigare var jag hämtar paketet än vad apoteket ligger", säger Malin Gumaelius, projektledare för regional serviceutveckling.

Malin Gumaelius, projektledare för regional serviceutveckling, föreläste i Söderköping på torsdagen.

Malin Gumaelius, projektledare för regional serviceutveckling, föreläste i Söderköping på torsdagen.

Foto: Louise Åsenheim

Östergötland2019-09-12 22:30

Under torsdagen hade Region Östergötland bjudit in till en seminariedag i Brunnssalongen. Temat för dagen var service på landsbygden, och det hölls också en minimässa med aktörer som arbetar för att stärka lokal service.  

– Att vi valde service som tema i år beror på att vi jobbat med ett längre projekt om det, och det är ett bra läge att summera resultatet, säger Anna Jacobson, strateg för landsbygdsutveckling.

Malin Gumaelius på Region Östergötland är den som jobbat med projektet i tre år och hon var en av flera föreläsare under dagen.

Hur ser framtiden ut för servicen på landsbygden?

– Nuläget är ganska bra när det gäller dagligvaruhandel och drivmedel. Men vi lever i en föränderlig tid där vi ändrar våra köpbeteenden. Ju mer vi handlar på nätet desto viktigare blir det var vi kan hämta ut våra paket. Vi behöver inte ha en fysisk närhet till en butik på samma sätt, men vissa svaga grupper kommer inte att gynnas av det, säger Malin Gumaelius.

Det låter som en risk för butiksnedläggningar?

– Den risken finns alltid. Det beror ju på kundunderlaget. Och det ska man också vara medveten som kund, att man kan påverka med sitt köpbeteende.

Något som troligen kommer bli vanligare i framtiden är obemannade mataffärer på landsbygden. Edvin Johansson som driver Auto_mat i Ekängen, Linköping, tror att konceptet snabbt kommer att sprida sig.

– Jag har fått in över 100 intresseanmälningar från folk som vill öppna på sin ort, från Trelleborg till Kiruna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!