"Verkar som att vissa företag inte förstår"

Den årliga undersökningen över hur jämställda bolagsstyrelserna är i länet visar på en förbättring jämfört med förra året.

Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan.

Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan.

Foto: Privat

Östergötland2019-09-26 09:00

Det är Östsvenska handelskammaren och 100-listan som för femte året i rad presenterar hur jämställda bolagsstyrelserna är i länet. I år är 22 procent kvinnor i bolagsstyrelserna, förra året var siffran 16 procent.

– Det är kul att det är en kraftig uppgång för andelen kvinnor i styrelserummen i Östergötland, men generellt sett är det en alltför stor snedfördelning, säger Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan.

Undersökningen gjordes under maj till augusti 2019 av de 350 största företagen i Östergötland, Södermanland och Gotland. Enligt pressmeddelandet har större företag en mer jämställd styrelse jämfört med mindre företag.

– Ungefär 160 företag har inte en enda kvinna i sina bolagsstyrelser. Det verkar som att vissa företag inte förstår vikten av att ha jämställda styrelser eller av att ha en extern ledamot, säger Jonna Hedlund.

100-listan, som är ett initiativ som startade för fem år sedan, arbetar för att öka styrelsekompetensen, lyfta fram kvinnlig kompetens och för att få in fler kvinnor i bolagsstyrelser. 

– Nästa steg är att vi riktar in oss mer på att nå ut till företagen, för att belysa vikten av att ha jämställda styrelser och tala om vilka positiva resultat det ger, säger Jonna Hedlund.

Undersökningen visar också att bolagen som har en kvinna som vd, vilket var 11 procent i undersökningen, oftare hade en mer jämställd bolagsstyrelse. Där var 38 procent kvinnor i styrelsen.

Jonna Hedlund är projektledare för 100-listan. Hon säger att bolagsstyrelserna i länet är mer jämställda i år, jämfört med förra året.
Jonna Hedlund är projektledare för 100-listan. Hon säger att bolagsstyrelserna i länet är mer jämställda i år, jämfört med förra året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!