Vargreviret i Östergötland växer. Vargparet som har funnits i området har fått minst två valpar.
– I spillningen vi hittade visade provsvaren att det rör sig om två vargvalpar som är honor. Det är vargar vi inte känt till tidigare, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.
Det var vid en gård norr om Stjärnorp, mellan Finspång och Borensberg, som vargar dödade en kvigkalv och spillningen hittades den 18 september. Nu finns det totalt minst fyra vargar i Långbogens vargrevir, som bland annat berör Finspång, Linköping och Motala kommun.
– Det kan finnas ännu fler valpar, men det vet vi inte i nuläget. Den 1 oktober startar inventeringen av varg, berättar Mia Kjällander.
Att det nu finns fler vargar i området tas emot med blandade känslor.
– Riktigt dåliga nyheter. I och med att det finns vargvalpar är det säkert svårare för länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt för att skydda våra tamdjur, sammanfattar djurhållaren Per Frännek med lantbruk i Hällestad.
Göran Toss, ordförande Naturskyddsföreningen i Östergötland, är mer positiv till ökningen av vargar i Östergötland.
– Vår grundinställning är att vargen måste få finnas i vilt tillstånd i Sverige. Sedan gäller det att lösa problemen som kan uppstå. Det finns gott om vilt i skogarna, som vargarna kan ta. Det gäller att stängsla kring tamdjuren så mycket man kan. Det måste samhället hjälpa till med och ska inte vara någon kostnad för markägaren, säger han.
Många som bor och har verksamhet i det berörda reviret tycker inte att vargen har sin plats där.
– Att utrota en art är ett väldigt stort steg. Sedan finns det områden som är mer lämpliga än andra att ha varg i. Att det föds valpar är bra, speciellt om det kan minska den genetiska inaveln, säger Göran Toss.
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Östergötland har för några dagar sedan lämnat in en skrivelse till länsstyrelsen, där det yrkas att länsstyrelsen ska besluta om skyddsjakt på eget initiativ.
– I och med att vargarna nu också ger sig på nötkreatur, så har det hela kommit upp på en helt ny nivå. Det säger jag utan att på något sätt förringa de drabbade fårbönderna. Nu lär sig valparna att jaga och äta nötdjur och blir präglade på det beteendet, säger Peter Borring, ordförande LRF Östergötland.
Rovdjursstängsel är inget bra alternativ?
– Nej, det för med sig otroligt mycket merjobb och fungerar långt ifrån överallt, säger Peter Borring.