Fyra finansplaner låg på bordet i veckans regionfullmäktige i Linköping. Det vill säga fyra förslag på hur budgeten som antogs i juni kan justeras för att komma till rätta med de stupande underskotten i sjukvården under åren 2020-2022. Prognoserna visar ett allt större gap mellan budget och utfall som de senaste åren har handlat om budgeterade underskott.
Anders Senestad (M), ordförande för regionens revision, var oroad för trenden när han gick igenom den senaste delårsrapporten.
– De sjukvårdande enheterna har budgeterat ett underskott på 317 miljoner kronor. Prognoserna visar ett minus på 634 miljoner. Det är inte bara lite allvarligt, det vi ser efter september är att underskottet har ökat ytterligare.
En tillbakablick på siffrorna under de senaste tolv månaderna visar ett underskott på 719 miljoner kronor.
– Vi får hålla tummarna för att aktiemarknaden håller hela vägen så att budgeten går ihop, men det allvarliga är att de åtgärder som har beslutats av styrelsen, de har tyvärr inte infriats, har inte fått de effekter som man hade hoppats, sade Anders Senestad.
Därefter tog debatten vid och handlade både om delårsrapporten och finansplanerna. Trots att beslutet att höja skatten nästa år till 11: 55 kronor per skattekrona ifrågasattes lösningen av oppositionen, trots att de själva stöttat beslutet.
Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen, konstaterade att underskotten har cementerats i regionens ekonomi. Hon hänvisade också till de alarmerande rödmarkeringar i delårsrapporten som visar att målen inte uppfyllts när det gäller ekonomi, ledtider i cancervården, vårdplatser, antalet vårdrelaterade infektioner med mera.
– Vi förutsätter att åtgärder vidtas för att vi inte ska hamna i den här situationen.
Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, lyfte fram de prioriterade områden som koalitionen satt särskilt fokus på i sin finansplan. Det handlar om förebyggande insatser och att utveckla den nära vården för östgötarna så att vård kan flyttas från sjukhus till vårdcentraler.
Som väntat antogs den styrande koalitionens förslag till finansplan. Inför 2020 förstärks hälso- och sjukvården med totalt 611 miljoner kronor. Drygt 30 miljoner kronor avsätts till nära vård, vilket vi tidigare har berättat om, och ytterligare 10 miljoner kronor går till insatser för en jämlik hälsa.