Sedan 2016 har en vatten- och äventyrsanläggning planerats i Varamon och området vid Folkets Park i Motala. Kommunen har köpt in mark, rivit Folkets Park, genomfört utredningar och tagit fram detaljplaner. Och lagt ned många miljoner kronor på Lalandiaprojektet. Även Lalandia har lagt ned mycket pengar.
Men nu blir det inget med det. Förra måndagen meddelade Lalandia att avtalen med Motala inte kommer att förlängas. Som grundorsak uppges de långa överklagandeprocesserna. Samtliga beslut och detaljplaner har nämligen överklagats och hela projektet har befunnit sig i en överprövningsprocess och ny detaljplaneprocess sedan kommunfullmäktige antog detaljplanerna 2018.
– Vi blev överraskade av hur lång tid som det tar. Och det är osäkert om det kommer att ens bli godkänt. Det var inget lätt beslut. Vi har haft ett gott samarbete med Motala kommun. Men det har tagit längre tid än någon hade trott med detaljplanerna. Det var ju ett par år som de har hanterats i domstolen och det har varit corona. Det blev försinkat i domstolen, sade Jan Harrit, vd på Lalandia till Motala Vadstena Tidning i måndags.
Förra året kom ytterligare ett bakslag för projektet när Mark- och miljööverdomstolen upphävde detaljplanen eftersom man ansåg att vattenlandet stör fladdermössen i området – och att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till det.
Kommunstyrelsens ordförande i Motala, Mark Henriksson (M), kommenterade fladdermusfrågan under en pressträff på måndagen.
– Givetvis kunde man ha tittat mer på fladdermusfrågan, men det är en fråga som har växt under resans gång och ja, det är svårt för mig som politiker att säga, men jag tror att man från början gjorde ett jobb som var tillräckligt och sedan har frågan växt och man har kompletterat.
Han berättade också att kommunen kommer att gå vidare med detaljplanearbetet, och att han hoppas på andra "tillväxtskapande verksamheter" i Varamon.
Christine Karmfalk, vd på Kolmårdens djurpark, beklagar Lalandias besked.
– Väldigt tråkigt för alla som bor i Östergötland. Två starka besöksmål hade inneburit att Östergötland hade fått många besökare och därmed hade jobb skapats på många fler platser. Kolmården har varit positiva till Lalandias etablering sedan start och beklagar att de kliver av processen, samtidigt som vi givetvis respekterar och förstår deras beslut, säger hon.
Hur stor "förlust" skulle du säga att det här för Kolmården, och Östergötland i stort?
– Först och främst är det någonstans mellan 200 och 300 arbetstillfällen för Motala kommun, och det är tungt för en liten ort. Jag tror att det handlar om en halv miljard kronor i förlust i omsättning för till exempel små hotell och restauranger i regionen, säger Christine Karmfalk.
Motala kommun hoppas få till en annan etablering på platsen. Vad vore det bästa för Kolmården?
– Det vore bra för Östergötland och Kolmården att vara ett stort barnfamiljsturistresmål. Men om det är vatten eller annat, vet jag inte. Vi hade hoppats på en trio, med Kolmården, Astrid Lindgrens Värld och Lalandia. Att det är i det här området av Sverige som barnfamiljer spenderar sina semestrar, säger Christine Karmfalk.