Uppsving för försäljning av husvagnar och husbilar

Bo och Gabriel Karlsson på Bossings Fritidscenter märker en tydlig ökning när det gäller intresset för att köpa husvagn och husbil.
Bo och Gabriel Karlsson på Bossings Fritidscenter märker en tydlig ökning när det gäller intresset för att köpa husvagn och husbil.

Svenskarna köper husbilar och husvagnar som aldrig förr. Men bokningstrycket på campingarna är än så länge lägre än normalt.

Östergötland 14 juni 2020 08:00

Hemester, alltså semester på hemmaplan spås bli stort i sommar. Något som talar för att det blir så är att det råder högtryck i husvagns- och husbilsbranschen.

– April var vår bästa månad på flera år. Och maj har också sett bra ut, säger Bo Karlsson som driver Bossings fritidscenter i Jägarvallen.

Jacob Axelius, platschef på Forsbergs fritidscenter i Mantorp, förmedlar samma bild.

– Vi har sålt betydligt bättre än vanligt. Det var stiltje ett par veckor direkt efter coronautbrottet men sedan har intresset ökat otroligt, säger Axelius.

 

Både Bossings och Forsbergs vittnar om många nya kunder, förstagångsköpare, och att det särskilt är försäljningen av begagnade husbilar och husvagnar som ökat.

Är de nya kunderna yngre eller äldre?

– Både och. Det är yngre som främst tittar på husvagnar och äldre som är mest intresserade av husbilar. Det ser verkligen ut som om många som vill se sig om i Sverige i sommar och fått den där lilla extra knuffen nu, säger Bo Karlsson.

I förra veckan meddelade regeringen att reserestriktionerna inom landet hävs från och med 13 juni. Det gav effekt direkt. 

– Vi har även uthyrning av husbilar. Efter en vanlig helg har jag 3–4 mejl med förfrågningar. I måndags hade jag 16, säger Jacob Axelius.

 

Men frågan är var alla nyblivna husvagns- och husbilsägare tar vägen. På Sandviks camping vid Stjärnorp har säsongen varit betydligt sämre än normalt.

– Vi har inte sett någon rusning när det gäller bokningar för husvagnar och husbilar. Kristi Himmelfärd brukar vi ha helt fullt. I år hade vi 25 tomma platser. Och i midsommar har vi inte heller fullt, berättar Hasse Andersson som driver campingen.

Hoppas ni fortfarande på en bra sommar?

– Lite känns det väl redan som en förlorad säsong. Men vi tror och hoppas. Vi har tidigare varit restriktiva med att hyra ut våra campingstugor men där kör vi igång efter midsommar och hoppas att bokningarna börjar komma.

 

Jan Söör är vd för First Camp med 39 campingar i Sverige, bland dem Glyttinge i Linköping och Kolmården.

– Generellt ligger bokningsläget 20 procent bakom mot det vi brukar ha. Glyttinge har tappat drygt 20 procent och Kolmården ännu lite mer, mycket beroende på att den är så knuten till djurparken, säger Söör, som ändå tror på en stark campingsommar.

– Efter regeringens besked har försäljningen tagit fart. Förra helgen låg den tre gånger högre än vad den gjort tidigare veckoslut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa