Kläder efter väder under Östergötlands studentveckor

Så blir väderleken under firandet – "Var beredd på att växla med paraplyet", säger Erik Höjgård-Olsen från SMHI.

Studentveckan kan bli en regnig historia. Här firas det på Platengymnasiet i Motala.

Studentveckan kan bli en regnig historia. Här firas det på Platengymnasiet i Motala.

Foto: Sofia Axelsson

Östergötland2024-06-08 12:00

Nu är det full fart i många städer runt om i Östergötland. Inför studentutspringet den 14 juni firas oftast studentveckan hela vägen fram till utspringet, med festkvällar var och varannan dag.

Efter en varm maj har flera kallfronter rört sig in över länet under juni och inför studentveckan verkar läget hamna någonstans mittemellan. Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, vill förbereda alla firande för en oberäknelig period.

– Det handlar mest om skurbetonat väder hela veckan, lite av- och på helt enkelt. Man får vara beredd på att växla med paraplyet, säger han.

När regnet faller så dyker även temperaturen ner några grader, vilket i kombination med kallfronten kan ge några riktigt ruggiga kvällar. De som planerar att röra sig utomhus i klänning eller skjorta bör packa med sig en extra tröja eller jacka.

– När solen ligger på kan vi gå upp mot 15 grader eller mer under dagtid. Med regnskurarna kan det dock falla ner mot 10, säger Erik Höjgård-Olsen.

Väderprognosen skiftar även något mellan Östergötlands olika delar, men början av veckan ser generellt ut att vara i den största riskzonen för regn. Framåt utspringet på fredagen ser det däremot ut att kunna klarna upp med sol och växlande molnighet på de flesta platser runt om i länet.

Hos de flesta kommunala skolor i Östergötland sker utspringet runt lunchtid på fredagen den 14 juni, men exakta tider kan variera mellan kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!