Tänk på det här inför sommarjobbet!

- Provjobba gratis en vecka så får vi se om du passar för jobbet. Om du får höra det inför sommarens jobb är det dags att dra öronen åt sig. Det finns också mycket annat som är bra att tänka på inför sommarens jobb.

Östergötland2008-05-20 15:48
- De allra flesta sommarjobbare blir bra behandlade, men visst finns det de företag som är onda, säger Markus Kristiansson, ungdomssekreterare på LO.

Det kanske inte är det roligaste man kan göra att ta reda på alla lagar och regler som gäller inför sommarens jobb - men det kan verkligen löna sig.
Men hur mycket skall du då ha i lön? Den frågan har inget enkelt svar. Vad du kommer att tjäna beror dels på yrke dels på ålder. Däremot skall du alltid få semesterersättning på minst tolv procent av lönen. Svaret om lön kan du få via facket eller LO. Det gäller om arbetsplatsen i fråga har ett kollektivavtal med något fackförbund. Annars finns ingen minimilön i Sverige.
- Lönen ska betalas ut i pengar, in på kontot. Du skall inte få lön i biljetter eller en MP3-spelare, till exempel, säger Markus Kristiansson.

Skattefritt
- Är du yngre än13 får du bara göra väldigt enkla jobb, 13-15 år lite mer avancerade men från16 får du jobba själv med i stor sett allt, säger Markus Kristiansson.
Som riktigt ung får du till exempel sälja majblommor och andra mycket lätta uppgifter. Är du mellan 16 och 18 år får du inte arbeta med farliga kemikalier eller farliga maskiner. Men i stort sett är alla jobb tillåtna från 16.

Tjänar man under 17 400 kronor under ett års tid behöver man inte betala någon skatt. Vet du redan om att din inkomst inte kommer bli så stor kan du fylla i en särskild blankett från Skatteverket som du lämnar till din arbetsgivare.
- Det kan ju vara juste att få allt man tjänar om man bara jobbar några få veckor, säger Markus Kristiansson.
Fyller du inte i någon blankett får du det du skattat för under året efteråt, i samband med deklarationen.

Papper - massor av papper
På anställningsbeviset, som du bör kräva när ni kommit överens om att du faktiskt fått ett jobb, skall bland annat stå vilken lön du ska ha och vilka arbetsuppgifter du har. Papperet kan vara bra att ha om din arbetsgivare plötsligt kräver mer av dig än vad ni kommit överens om.

Lönebesked är ytterligare ett viktigt papper som du skall begära från din arbetsgivare. Papperet visar hur många timmar du har arbetat och vilken lön du har fått. Ett uteblivet lönebesked kan i värsta fall betyda att arbetsgivaren inte betalar in någon skatt eller några sociala avgifter för dig.
Så, sommaren är slut och så också sommarjobbet. Be då om ett arbetsgivarintyg och ett personligt omdöme.
- Förhoppningsvis vill ju arbetsgivaren skriva något positivt ord om dig som kan vara till hjälp när du söker jobb nästa gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!