- Att så många unga är skuldsatta är oroväckande. Det försvårar för dem senare i livet, bland annat kan det bli problem att få lån till bostäder och annat, säger kommunikatör Thomas Pålsson på Kronofogden.
De unga männen i länet är mer skuldsatta än kvinnorna. 5 procent av dem har skulder jämfört med 3,1 procent av kvinnorna. Östergötland ligger över riksgenomsnittet. I riket har 3,9 procent av alla i den aktuella åldersgruppen eller 34 311 personer en skuld registrerad hos kronofogden. Även på riksnivå är männen överrepresenterade jämfört med kvinnorna, 5,1 procent av männen är skuldsatta mot 2,6 procent av kvinnorna.
- Vi har försökt att hitta samband mellan olika regioner och antalet skuldsatta, men inte hittat något direkt att sätta fingret på. Det har inte samband med arbetslöshet för då borde länen i Norrland ligga i topp, men exempelvis Västerbotten har minst skuldsatta ungdomar av alla län, fortsätter Thomas Pålsson.
Unga vräks oftare
Den totala skulden för ungdomar mellan 18 och 25 år i riket uppgår till 651 miljoner kronor. Av dem är 307,5 miljoner kronor skulder till staten, merparten skatteskulder och obetalda tv-avgifter. I genomsnitt är varje skuld på 2 360 kronor.
- De nya hårdare reglerna för återbetalning av studiemedel påverkar också till en viss del. Nu måste studenterna börja betala tillbaks lånet direkt efter avslutad utbildning och det har många svårt att klara av, berättar Thomas Pålsson.
Ungdomarna är tillsammans skyldiga Centrala Studiestödsnämnden, CSN, 39,9 miljoner kronor.
Den största andelen skulder är dock till privata långivare som exempelvis banker och butiker, 347 miljoner kronor eller 12 300 kronor i genomsnitt per skuld.
Kronofogdens statistik visar också att det är vanligare att personer mellan 18 och 25 år vräks från sina bostäder jämfört med andra åldersgrupper.
Mobillån en skuldfälla
Obetalda räkningar för mobiltelefoner är en annan stor skuldpost i åldersgruppen. Att det numera går att få ett lån beviljat på en kvart genom att skicka ett sms från mobilen gör dessutom att många ungdomar hamnar i skuldfällan.
- Det är alldeles för lättvindigt tycker vi. Eftersom det rör sig om små belopp på några tusen kronor bryr sig oftast inte långivarna om att ta kreditupplysningar på kunderna innan de beviljar lånen, uppger Thomas Pålsson.
Kronofogdens register är offentliga, vilket innebär att alla hyresvärdar och andra långivare har rätt att se vilka som är registrerade där. Att få en registrerad skuld kan innebära negativa konsekvenser för en lång tid framöver, det tar nämligen tre år efter att skulden är avbetalad innan betalningsanmärkningen försvinner.
- Hyresvärdar vill oftast inte hyra ut till dem som är registrerade hos oss. Att ha obetalda skulder gör det även oftast ytterst svårt att få större lån beviljade för dem som vill köpa sin bostad eller exempelvis ta billån, avslutar Thomas Pålsson.