Studiemedel - så funkar det

När man börjat plugga är det mycket nytt att tänka på. Bland annat, och kanske det viktigaste, hur skall man försörja sig? För väldigt många är det studiemedel via CSN det enda alternativet.

Östergötland2007-11-20 10:43

Men hur funkar det - egentligen? Vi har svaren.

Det första man måste göra är att ansöka om lån. Detta görs via särskilda blanketter från CSN. Där får du en del kluriga frågor om hur mycket du kan tänkas tjäna under tiden du studerar och när du tror att du kommer att ha pluggat klart ? men också de självklara uppgifterna var du bor, var du heter och så vidare.

För att få lån måste du självklart studera, eller snart påbörja studier vid en utbildning som är godkänd av CSN. Och vilka är då det? Högskolor, universitet och komvux är självklara. Klurigare blir det om du planerar att går någon privat utbildning - då måste du själv kolla upp att så är fallet. Samma sak gäller vid studier utomlands.

Hur stort lån och bidrag  som studiemedlet blir består av  beror på ett antal saker. Bland annat hur mycket du kommer att plugga. På heltid får du 1 814 kronor i veckan  om du inte räknar med att tjäna mer än de fastslagna maximigränserna. Som förälder eller om du arbetat tidigare kan du få ett tilläggslån, också detta måste du ansöka om.

Så efter några snåla år är det dags att börja jobba - och betala igen lånet. Efter sex-tolv månader kan du förvänta dig första bunten med inbetalningskort från CSN. Hur tunga de är beror på ett antal saker:

·Hur mycket du lånat

·Hur mycket du tjänat

·Men en sak är säker - det finns ett minimibelopp som du inte kommer undan; För 2007 är det beloppet 6 045 kronor.

Men om man inte har några pengar då? Ja då kan man ansöka om nedsättning så man får betala mindre under en period. Och i värsta fall kan lånet skrivas av, om man t.ex. blir så sjuk att man aldrig mer kan jobba. För dagens studielån är lånetiden max 25 år, men hur lång återbetalningstiden blir beror på hur mycket du lånat. Med andra ord: Systemet är roddigt med många undantag och avvikelser.
På CSN:s hemsida; www.csn.se kan du läsa mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om