Flygskolan har funnits på Malmen sedan 2003. Här genomförs utbildning för stridspiloter, transportpiloter och helikopterpiloter.
Stridspiloteleverna på flygskolan lär sig under två år att flyga skolflygplanet SK 60 innan de flyttar till Såtenäs och flyger in sig på Jas 39 Gripen.
Men utbildningen för stridspiloter dras med problem. Det framgår av en rapport från den militära flyginspektionen som Corren tagit del av. Det råder brist på flyglärare – en tredjedel av antalet befattningar som flyglärare på SK 60 är vakanta. ”Enheten upplever även sedan en längre tid svårigheter att rekrytera personal", står det i rapporten. Enligt flyginspektionen har inte den bekymmersamma personalsituationen uppkommit i närtid.
Major Michael Rosenquist är chef för flygskolan. Han bekräftar flyginspektionens bild.
– Vi har haft mellan 15 och 30 procents vakanser de senaste åren när det gäller lärare som flyger SK 60.
Flygskolan ska ha 23 lärare som utbildar stridspiloter.
Vad beror lärarbristen på?
– Det beror på att det finns för få piloter som kan verka i rollen som flyglärare. Vi har en fast kader som utgör ungefär hälften av lärarna. Den andra hälften är piloter som kommenderas från insatsdivisionerna. Det är stridspiloter och transportpiloter som arbetar här i tre år, säger Michael Rosenquist och fortsätter:
– Piloterna behövs ute på sina vanliga divisioner. Särskilt nu när vi har utökat beredskapen och flygtiden.
Enligt flygskolans chef genomför eleverna nödvändiga övningar och de får det antal flygtimmar som krävs för att kunna gå vidare till Gripen. Men annat blir lidande. Som den pedagogiska utbildningen på marken.
– Det unika med svensk pilotutbildning är den tid och omtanke vi lägger på eleverna för att fostra dem till tänkande, kreativa individer som reflekterar över sin egen förmåga. Det blir lidande i den här situationen.
Hur allvarlig är situationen?
– Det är lite pressande, men till hösten ser jag en liten ljusning. Vi kommer inte att fylla alla vakanser, men det ser bättre ut.
Ett ytterligare osäkerhetsmoment när det gäller framtiden för den svenska utbildningen av stridspiloter är att Saab-tillverkade SK 60 snart faller för åldersstrecket. Planet, som har använts i 50 år, ska bara användas till mitten av 2020. Det är ännu inte klart hur framtidens pilotutbildning ska utformas och vilket plan som ska användas som skolflygplan.