Klimatanpassningsspelet, som går att spela gratis både på smhi.se och i Minecraft, har utvecklats av Linköpings universitet och Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI.
– Forskning visar att spel och serious gaming är ett bra lärosätt. Det är en ny pedagogisk stil vi testar för att nå nya målgrupper, säger Pontus Wallin.
Han är en av fem personer som arbetat med spelet i ungefär tre år. Spelet går ut på att anpassa staden Väderköping och dess miljö till klimatförändringar. Staden drabbas av klimatkriser som måste hanteras av spelaren.
– Man spelar under en 80-årsperiod, och man får uppdrag som går ut på att man ska bygga saker – till exempel stärka sjukhuset mot översvämningar.
Spelet är självinstruerande och lätt att komma igång med, och är tänkt att användas i skolan och som introduktion för de som vill lära sig mer om klimatet. Tanken är att spelaren ska träna förståelsen för komplexa sammanhang och se konsekvenserna av de beslut de tar i spelet.
– Gymnasieelever kanske är den största målgruppen, men det riktar sig även till vem som helst som kan behöva en introduktion om klimatet. Det är främst till för att använda inom undervisning, och tanken är att det ska gå att spela på lektionstid.
I Minecraft-versionen befinner man sig i 3D-miljö.
– Där kan man vrida och vända på det mesta, men du kan inte "minea" och sådant. Man bygger enligt uppdragen som finns.
Vad har ni fått för respons?
– Vi har ju inte lanserat det förrän idag, men vi har varit ute på klimatkonferenser, festivaler och i skolklasser och haft testrundor. Där har responsen varit genomgående positiv, och det känns som ett efterlängtat verktyg. Det släpps även stödmaterial till lärare och andra som vill hålla workshops – det är ett pedagogiskt paket.