SMHI: Finns hopp om regn till de torra markerna

Skogsbränderna har avlöst varandra i länet de senaste dagarna. Regn behövs för att dämpa brandrisken – och enligt SMHI ser det lovande ut.

Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Foto: Pressbild

Östergötland2024-06-04 14:30

Nyheten i korthet

  • Flera skogsbränder har nyligen härjat i Östergötland på grund av torka och en ökad brandrisk, vilket har skapat ett akut behov av regn.
  • SMHI ger hopp om regn under veckan, vilket skulle dämpa brandrisken, men det är oklart hur mycket nederbörd som kommer att falla.
  • Trots regnprognoser, uppmanas till fortsatt försiktighet då risken för skogsbrand fortfarande är stor eller mycket stor i delar av Götaland, Svealand och sydligaste Norrland.

Senaste månaden har varit högtrycksbetonad med mycket sol och värme, och samtidigt väldigt lite nederbörd. I exempelvis Norrköping har det kommit enbart drygt fem millimeter regn under de senaste fyra veckorna.

Med torkan följer en ökad risk för bränder i skog och mark, vilket inte minst har visat sig i Östergötland med ett flertal större skogsbränder de senaste dygnen.

Frågan är om det finns hopp om vatten till de torra östgötska markerna? Enligt SMHI verkar det finnas möjligheter till det under veckan, men det är oklart hur mycket nederbörd som kommer falla över länet.

– Svalare väder med regn är på väg in här i veckan. Det kommer passera en del nederbörd, välbehövligt, men frågan är hur mycket det dämpar brandrisken. Det kan nog krävas en del regn för att ge märkbar effekt, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI i Norrköping.

undefined
Max Schildt, meteorolog på SMHI.
undefined
SMHI ger förhoppning om regn under veckan.

På många håll i Götaland, Svealand och sydligaste Norrland är risken för skogsbrand stor eller mycket stor. Enligt SMHI innebär det att eld sprids lätt i skogsmark, och stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Under onsdagen ska, enligt prognosen, ett regnområde passera över länet. Frågan är dock hur mycket? I SMHI:s prognos har antalet millimeter steg för steg minskat för varje dag närmare onsdagen. Så har det sett ut flera gånger under de senaste veckorna, att prognoserna pekar på ett antal millimeter nederbörd några dagar framåt, för att sen visa sig ändå bli mest uppehåll vid den aktuella dagen.

Max Schildt är medveten om den problematiken.

– Delvis kan det bero på att vi har olika prognosmodeller som vi använder oss av. På längre sikt är det en europeisk, global, modell medan det de närmaste tre dygnen handlar om en nordisk modell. De där har lite olika lösningar där den europeiska kanske är lite mer glad i nederbörd, säger Max Schildt.

undefined
Regn behövs för de knastertorra östgötska markerna.
undefined
Ett antal skogsbränder har härjat i länet senaste dagarna.

Även framåt veckoslutet ser det ut att kunna passera en del nederbörd över Östergötland. Mängder och exakta detaljer är dock svåra att slå fast redan nu.

– Det ser ut som att ett lågtryck drar in över mellersta Sverige till helgen, vilket gör att stora delar av landet kommer beröras av regn. Det finns potential för större nederbördsmängder, men hur mycket det blir beror på hur lågtryckets bana artar sig. I nuläget är indikationerna på regn främst för söndagsdygnet, men även lördag och måndag har möjlighet för en del skurar, säger Max Schildt.

Karta: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!