Semestern för sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhuset är hotad.
Emil Wallin, specialistsjuksköterska på Akutvårdsavdelningen, AVA, på Vrinnevisjukhuset berättar att regionledningen försöker kompromissa med de anställda om att ta extrapass på semestern.
– Det har gått upp för regionen att de inte kan hålla alla vårdplatser öppna som det ser ut nu.
Samtidigt kommer TT med en enkät som visar vilken ersättning de olika regionerna erbjuder till anställda som kan tänka sig flytta delar av eller hela sin semester.
Västernorrland erbjuder den högsta ersättningen. En sjuksköterska som är beredd att flytta hela sin semester kan räkna med ett påslag på 100 000 kronor.
I Region Östergötland får den som tar ut högst 15–19 semesterdagar 2 000 kronor per dag, som mest för fem dagar.
Jonas Levin, sjuksköterska på AVA, är kritisk mot ersättningen som Region Östergötland erbjuder.
– Jag tycker inte att det är tillräckligt. Vi borde få en mycket högre ersättning. Det är en jätteinsats vi gör – verksamhet är neddragen till miniminivå och det krävs mycket för att hålla uppe en rimlig patientsäkerhetsnivå.
Alexander Höglund (L), har ansvar för personalfrågor inom Region Östergötland. Han menar att ersättningsnivån är väl avvägd.
– Det är vanskligt att jämföra regioner, alla har olika förutsättningar, säger han.
Vårdförbundets avdelningsordförande Emma Klingvall är kritisk till att regionerna inte kunnat hitta en lösning.
– Man har inte nappat på regionens bete om flytt av semester i den utsträckning arbetsgivaren kanske trodde. Vi känner oss inte rätt värderade utifrån vår kompetens.
Hon tycker att regionen borde våga överbemanna året runt för att undvika att medarbetare behöver flytta sina semestrar.
– Vi vet redan nu att arbetsgivaren på vissa arbetsplatser ger medarbetarna pest eller kolera: Om ni inte flyttar veckorna som är godkända kommer vi behöva riva semestrarna för alla och alla kommer få tre veckor.
Sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhuset har fått höra att det finns två alternativ inför sommaren.
– Det ena är att det löser sig med extrapass som man nu inte är villig att ta på grund av för låg ersättning. Det andra är att dra in på semestrarna, men det vill varken vi eller cheferna, säger Madelene Arbman, sjuksköterska på AVA.
– Vi är inte där än, men det är oroväckande att det diskuteras, fortsätter hon.
Jonas Levin har redan fått sin semester godkänd och har gjort planer med sin familj.
– Jag funderar på vad som händer med de planer jag gjort. Jag funderar på min framtid, när ska det bli ändring?, säger han.
Vad händer om bemanningen inför sommaren inte kan lösas?
– Det här är inte en fabrik, det går inte att sluta producera. Jag vill att regionen ska börja arbeta mer tillsammans med Vårdförbundet och lyssna till personalen om varför man slutar och vad man behöver för att känna att man vill stanna kvar.
Alexander Höglunds uppfattning är att vårdpersonalen kommer få sina fyra veckors semester i sommar.
– Med vikarier och de semesterersättningar som vi tagit beslut om ser det ut att gå i lås i dagsläget.
Vårddirektör Jessica Frisk skriver i ett mejl att det finns utmaningar med sommarbemanningen på vissa enheter och att regionen inom vissa områden är beroende av att personalen tar extrapass eller flyttar delar av semestern.