På måndagen presenterade M och KD sitt förslag på finansplan för åren 2020-2022 som är en revidering av budgeten som antogs i juni. När det gäller siffrorna i finansplanen går de hand i hand med koalitionens (S+MP+C och L). Regionen Östergötlands totala verksamhet får ett minusresultat på 350 miljoner kronor enligt helårsbedömningen som gjordes efter augusti.
– Just nu ser det lite bättre ut på börsen så på sista raden blir det plussiffror om man ser till hur det ser ut just nu, säger Marie Morell (M), oppositionsråd i regionstyrelsen.
Men i de sjukvårdande enheterna går trenden fortfarande åt fel håll.
– Minus 719 miljoner kronor visar den senaste delårsrapporten på de senaste tolv månadernas resultat, säger hon.
I samband med att finansplanen antogs i november 2018 fick KD och M igenom en rad förslag, bland annat att se över ledning och organisation i sjukvården vilket nu genomförs. Men när det gäller andra områden måste takten öka.
– På besökssidan börjar tillgängligheten gå upp lite så man klarar kömiljarden, säger Fredrik Sjöstrand, oppositionsråd i hälso- och sjukvårdsnämnden. Men vi behöver ta ett generalgrepp och genomlysa vilka förutsättningar som finns och vilka konkreta åtgärder som kan vidtas för att öka tillgängligheten i hela vården.
KD och M vill utreda om det går att införa fler vårdval och upphandla vissa sjukvårdsverksamheter.
– Detta för att säkerställa att människor får vård i tid, säger Fredrik Sjöstrand som tillägger att det även handlar om att människor med kroniska sjukdomar ska få en kontinuitet i vården.
De efterlyser även mer konkret handling när det gäller den beslutade primärvårdsreformen.
KD och M vill också att man ser över läkemedelshanteringen. Den utgör tio procent av kostnaderna i hälso- och sjukvården.
– Följer vi praxis och evidensbaserad forskning? Det finns massor med frågor och eftersom det är så mycket pengar finns det mycket att vinna här, också för patientens skull så att den får bästa medicinen utifrån sitt behov, säger Marie Morell.
KD och M vill också minska på administrativ personal. Trots ett anställningsstopp har fler anställts och i dagsläget arbetar 2 436 administratörer i regionen.
Per Larsson (KD), oppositionsråd i regionutvecklingsnämnden, framhöll att Region Östergötland behöver säkra samarbeten med andra regioner som börjat ingå samarbeten på annat håll.