Regionens eget lager en trygghet i krisen

Det råder kaos i sjukvården på grund av materialkrisen. Region Östergötland är inte drabbad, men ser anledning att lära av situationen – och bunkra mera.

Sjukvårdskaoset fortsätter med operationsstopp i bland annat Uppsala till följd av materialbrist. I Region Östergötland är leverantören en annan och dessutom finns ett eget centrallager.

Sjukvårdskaoset fortsätter med operationsstopp i bland annat Uppsala till följd av materialbrist. I Region Östergötland är leverantören en annan och dessutom finns ett eget centrallager.

Foto: TT

Östergötland2019-10-19 11:00

Det har utbrutit kaos i regionerna i Uppsala, Örebro, Dalarna, Södermanland och Västmanland sedan de bytte leverantör av förbrukningsartiklar inom vården den 1 oktober. Planerade operationer har ställts in i Uppsala, Dalarna och Västmanland.

Akademiska sjukhuset i Uppsala hade till på fredagen ställt in 97 operationer och gick då ut med att operationsstopp i ytterligare en vecka. Men Upsala Nya Tidning rapporterar att det kan ta månader innan situationen är normal igen.

Region Östergötland är inte drabbad av materialkrisen eftersom man inte har Apotekstjänst som leverantör, utan sedan flera år samarbetar med Sodexo. Men någon fråga om nödhjälp har inte kommit in till regionen.

– Vi har inte fått in någon formell förfrågan om att hjälpa till. Om vi skulle få in en sådan får vi värdera den tillsammans med regionens ledning. Vi måste givetvis se till att vi kan tillgodose våra egna behov först, annars sprider sig krisen, säger Charlotta Jonegård, chef för inköp, service och logistik i Region Östergötland.

En viktig skillnad, som Charlotta Jonegård påpekar, är att Region Östergötland har ett eget centrallager för sjukvårdsmaterial.

– Det gör att vi själva bestämmer vilka volymer vi ska ha. Om beredskapen är god är alltid svårt att säga. Vi har en viss beredskap, men man kanske kan bli ännu mer noggrann och titta på lagervolymerna för vissa kritiska produkter, säger hon.

En region som klarat sig hyfsat bra i den pågående krisen är Södermanland. Trots att regionen också har drabbats av problem med leveranser har inga operationer fått ställas in. Orsaken till detta är också just att Södermanland har ett eget beredskapslager, enligt TT.

Det finns enligt Charlotta Jonegård all anledning att nu följa materialkrisen noga och dra lärdomar av den för att undvika att ett liknande läge uppstår igen.  

– Det finns säkert mycket att lära av den här situationen. En sak att ta med sig är att ställa mycket höga krav på den aktör som ska hantera det här uppdraget. Det är jätteviktigt. Om en ny aktör tar vid kräver det minutiöst förberedelsearbete för att slippa hamna i en liknande situation, säger hon.

– Men jag vill tillägga att jag inte har satt mig in i de här regionernas avtal. Jag kan inte värdera deras arbete, utan kan bara tala utifrån vad jag tycker är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!