Vånga lada ligger vid Tolskepp i Vånga, på gränsen mellan Finspång och Norrköping. Det är bland annat där vargparet med sina valpar har synts till. Gårdens 21 får har sedan augusti befunnit sig inomhus på en relativt begränsad yta.
– Vi törs inte ha fåren ute längre. Vargarna har varit här och fåren blir förstås rädda när det är varg i närheten. Dessutom kan vargarna få för sig att attackera och döda fåren, precis som på andra platser, säger Caroline Rolander.
Caroline och hennes make Daniel har haft får på sin gård sedan 2014, men nästa vecka är det slut med det.
– Då åker de till slakt. Jag vill inte komma ut en morgon och hitta fåren dödade och skadade av vargar. Då besparar jag dem hellre lidandet och tar dem till slakt, säger Caroline.
Det kan uppfattas som en hård handling?
– Vi vill egentligen inte slakta dem, men vad ska vi göra? De har blivit skrämda många gånger och vi kan inte ha dem ute i hagen. Fanns det ingen varg skulle vi gärna ha fåren kvar.
Vi träffar tre fårägare som alla känner en stor oro för att vargarna ska ge sig på deras tamboskap.
– Det är inte bara att vargen kan döda tamdjur. Det handlar också om att varg skapar en rädsla hos djuren bara genom att passera förbi. Kvigor som blir skrämda av varg springer genom stängsel och det kan ta veckor att hitta dem igen, förklarar Mats Borg, som driver Balderums gård och är ordförande i LRF i Vånga.
Kurt Andersson och Mona Strömfors har en fårbesättning på Gölbro gård i Tolskepp.
– Får har vi haft i 20 år och vi kommer fortsätta så länge det är möjligt. Men det är jobbigt att hela tiden leva med oron att vargen kan ha varit framme, berättar Kurt.
Mats Borg berättar att fler och fler familjer flyttar ut på landsbygden för att bosätta sig permanent.
– Vad händer med den positiva trenden om vi har ett växande vargrevir och de problem det för med sig? undrar han.
Det går många rykten om hur många vargar det egentligen finns i Långbogens vargrevir.
– Vi misstänker att det redan är sju–åtta vargar och att länsstyrelsen inte riktigt vågar säga sanningen, menar Mats Borg.
Mia Kjällander är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.
– Det vi med säkerhet vet är att det finns två vuxna vargar och två valpar i reviret. Sedan har vi fått in spillning, som kan visa att det finns fler vargar. Proverna är skickade på DNA-analys och svaren kommer om några veckor, säger hon.