Under långfredagen meddelade Region Östergötland att det finns totalt 948 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland, varav 119 vårdas på sjukhus. Den siffran var 127 dagen innan.
– Naturligtvis en positiv dag. Har det legat kvar på samma nivå eller varit lite sjunkande under en längre period skulle vi vara jätteglada. Men vi måste se en stabilitet över en eller två veckor innan vi kan säga något, kommenterar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.
Hon ser samtidigt flera risker när hon och många i sjukvården hämtar kraft i det vackra påskvädret.
– Nu byter vi årstid, det är långhelg och vackert väder. Det finns en risk att folk kommer närmare varandra. Vi hoppas att folk verkligen försöker att hålla de sociala avstånden.
Tror du att traditionens makt gör det lättare att glömma smittorisken?
– Jo, men väldigt många har ställt in resor och umgås med sina nära och kära via ipads, facetime och andra sociala medier. Vi hoppas att det är i så stor utsträckning att vi slipper se en ökning igen. Släpper man på allt blir det väldigt många som träffas och vi har ju fortfarande smittspridning i samhället.
– Vi hoppas att folk orkar hålla i och hålla lite avstånd.
Är Östergötland fortfarande en av de hårdast drabbade regionerna?
– Det får man se när allt är över. Det ser ut som Stockholm, Sörmland och Östergötland var lite först ut. Vi har sakta, sakta gått uppåt och varje dag vi inte ökar är vi jätteglada. Det spelar roll hur tätt man bor och åldersstrukturen.
Förändras mörkertalet över antal smittade?
– Självklart har vi ett mörkertal eftersom vi har en begränsning i hur många vi kan provta. Vi har erfarenhet från influensa, men kan inte säga vilken faktor mörkertalet har i den här infektionen. Jag tror att mörkertalet stiger, för varje person vi ser insjukna har vi fler ute i samhället med sjukdom.
Vilken siffra kollar du mest på nu, insjuknade eller vårdade?
– Alla. De som blir allvarligare sjuka och läggs in, sjuka personer inom särskilda boenden och personal. Personalgruppen som intensivvårdar svårast sjuka är väldigt viktig nu. Där har vi ännu större kapacitet än vi behöver utnyttja. Det finns ingen direkt oro.
Britt Åkerlind poängterar att värna om uthålligheten.
– Det har hållit på i många veckor och vi har säkert många veckor framför oss än. Vi har gått genom det primära nu och alla jobbar så otroligt mycket med gott mod, säger hon.