Pensla dina saker – och undvik att få inbrott

I England har bostadsinbrotten minskat i områden där invånarna valt att DNA-märka sina ägodelar. Nu förespråkar Länsförsäkringar Östgöta att östgötarna gör samma sak.

Flera villaägare i Östergötland har drabbats av inbrott den senaste tiden.

Flera villaägare i Östergötland har drabbats av inbrott den senaste tiden.

Foto: Anders Wiklund/TT

Östergötland2016-01-07 08:44

De senaste veckorna, över jul- och nyårshelgerna, har många östgötar drabbats av inbrott i sina hem.

LÄS MER: Tjuvarna tar sig in via övervåningen

DNA-märkning kunde eventuellt ha förhindrat en del av inbrotten. Märkningen försvårar också för tjuvar att klara sig undan med godset.

– Det är väldigt enkelt att pensla på lösningen på stöldbegärliga saker som datorer, smycken, tavlor eller kanske cyklar, säger Patrick Persson, skadechef hos Länsförsäkringar Östgöta.

Ger färre inbrott

Enligt polismyndigheten har så kallat märk-DNA använts i England i ett femtontal år. Undersökningar där har visat att antalet bostadsinbrott minskat i områden där många invånare valt att köpa utrustningen och märka värdesaker, samt märka sina hus med information om att bostadens värdesaker är DNA-säkrade.

Den brittiska polisen ska inte heller ha sett tecken på att tjuvarna flyttat sin verksamhet till andra bostadsområden istället.

Den svenska polisen testade under 2014 märk-DNA i tre kommundelar i Stockholm. Resultatet visade detsamma som i England: Minskat antal inbrott och inga tecken på ökningar i andra områden.

Uppmanar kunderna

Efter den senaste tidens många bostadsinbrott i länet, och Correns granskning av bostadsinbrottens utbredning och följder under hela 2015, går Länsförsäkringar Östgöta nu ut med ett pressmeddelande där kunder uppmanas att överväga DNA-märkning. Om flera i ett område går samman och använder märkningen kan det skrämma bort tjuvar, menar skadechef Patrick Persson.

Så fungerar DNA-märkning

Märkmedel penslas på föremål som ska märkas. Märkningen reagerar på UV-ljus och är lätt för polisen att upptäcka med UV-lampa, om de påträffar misstänkt stöldgods.

Medlet innehåller mikropunkter med en unik kod som kopplas till den som köper just den flaskan. Koden registreras i ett svenskt och ett internationellt dataregister. Om polisen i ett annat land hittar en surfplatta som misstänks vara stulen och undersöker den för DNA-kod kommer surfplattan att kopplas till sin ägare om den är DNA-märkt.

Polisen, försäkringsbolag, Stöldskyddsföreningen med flera menar att information på bostaden om att märkning av föremål är gjord kan avskräcka tjuvar från att alls bryta sig in, eftersom de riskerar att kunna knytas till specifika inbrott om de ertappas med stöldgodset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om