På Linköpings universitet, i byggnaden som kallas A-huset, håller studentföreningen M-verkstan hus. Föreningen ansvarar för en metallverkstad – en verkstad som är tillgänglig för universitetets samtliga studenter och anställda och är en plats för praktiskt skapande. Under måndagen tillverkades kaminer.
– Vi har fått 32 byggsatser skänkta till oss och ikväll håller vi verkstaden öppen för studenter som vill testa på att svetsa. Vi får se hur många vi får ihop. De som blir över kommer vi i föreningen att montera under tisdag och onsdag – för på torsdag ska de skickas till Ukraina, säger Emil Johnson, föreningens ordförande tillika verkstadschef, och fortsätter:
– Nu när de har fått en köldknäpp nere i Ukraina är det bara att föreställa sig hur de har det utan till exempel fungerande element. Vi hoppas att vi kan hjälpa till att sprida det här initiativet ännu mer – för de här kaminerna behövs.
Det var i oktober som Morgan Collin, produktingenjör på det östgötska storföretaget Väderstad AB, tog fram en prototyp av en vedkamin med två kokplattor. Med stöd av företagets leverantörer påbörjade han och hans kollegor en produktion på fritiden. Hittills har 450 kaminer monterats och innan jul ska ytterligare 250 skickas till Ukraina. Många har fått upp ögonen för initiativet.
– I det här fallet blev jag kontaktad av Åsebro foder som ville stötta initiativet men vi är ett stort företag som inte kan ta emot gåvor hur som helst – det måste vara rationellt. Istället kopplade jag ihop dem med M-verkstan och på så sätt kunde de bidra med byggsatser, säger Morgan Collin.
– Det är jättemånga som har kontaktat oss och vill stötta initiativet– det är jättekul. Viljan finns verkligen, fortsätter han.
Morgan Collins byggsats, med tillhörande instruktioner och ritningar, har publicerats offentligt på lantbrukstidningen ATL vilket gör att initiativet nu sprider sig.
– Vem som helst med grundläggande verkstadsmaskiner kan tillverka kaminerna. Häromdagen fick jag vetskap om ett företag som hade producerat 48 kaminer och en gymnasieklass som hade tillverkat 16 stycken.
Väl på plats i Ukraina är det lokala hjälporganisationer som fördelar kaminerna.
– Kaminerna gör sitt jobb och kommer till användning, säger Morgan Collin.