"Se upp för informationskriget som väntar"

Efter den ryska invasionen i Ukraina väntar ett informationskrig, menar Valdemarsvikspolitikern Magnus Ek (C), ledamot i utrikesutskottet. "Läs källor du litar på och var försiktigt med källor du inte känner igen. Det kommer att snurra mycket lögner nu", säger han.

Riksdagsledamoten Magnus Ek (C) som sitter i Utrikesutskottet varnar för det informationskrig som kommer i spåren på den ryska invasionen av Ukraina."Det gäller för oss beslutsfattare och alla andra att komma ihåg den här situationen bara uppstått på grund av Vladimir Putin och hans regim", säger han.

Riksdagsledamoten Magnus Ek (C) som sitter i Utrikesutskottet varnar för det informationskrig som kommer i spåren på den ryska invasionen av Ukraina."Det gäller för oss beslutsfattare och alla andra att komma ihåg den här situationen bara uppstått på grund av Vladimir Putin och hans regim", säger han.

Foto: Rikard W Larsson/Arkiv

Östergötland2022-02-24 18:33

Efter att de ryska styrkorna gick in i Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen har utrikesutskottet haft flera möten där de fått information från regeringen om vad Sverige och EU ska göra framåt. 

– Vi har också träffat Ukrainas ambassadör för att förhöra oss om läget och vad Ukraina behöver och vilket stöd vi kan ge, säger Magnus Ek (C), riksdagsledamot från Valdemarsvik som också sitter i utrikesutskottet.

– Jag tycker att vi har bildat oss en ganska bra bild om vad som har hänt och att vi har en bred politiskt enighet om det i Sverige, säger han.

Magnus Ek varnar för ett kommande informationskrig.

– Det vi kommer att se nu är ett väldigt intensivt informationskrig där Putin och han regim kommer att göra allt för att lägga skulden på andra. Det gäller för oss beslutsfattare och alla andra att komma ihåg att den här situationen bara har uppstått på grund av Vladimir Putin och hans regim och hela skulden för alla som dör i Ukraina ligger på Putin och hans regim.

Vad händer nu?

– Det handlar bland annat om att se om vi kan ge ytterligare ekonomiskt stöd, ytterligare humanitärt stöd. Vi borde göra allt som är möjligt för att se om det finns krigsmateriel som vi i Sverige kan avvara och som kan komma Ukraina till del. Försvarsministern har också sagt att man ska se över de möjligheterna och det tycker jag är bra.

undefined
"Det är klart att det kommer att ha effekt för oss i Sverige och det kommer att ha effekt för oss alla i Europa. Det måste vi bygga upp en beredskap för. Det här läget kommer inte att förändras i grunden på länge. Det måste vi ta höjd för", säger ledamoten i utrikesutskottet Magnus Ek (C) om de kommande sanktionerna.

Flera kraftfulla sanktioner från omvärlden väntas presenteras inom kort och de är mycket viktiga, menar Magnus Ek.

– Sanktionerna har ju steppats upp redan tidigare i veckan men nu behövs ytterligare kraftiga sanktioner mot Ryssland som visar att det verkligen kostar att gå ifrån den europeiska säkerhetsordningen och faktiskt invadera ett grannland.

Sanktioner kommer sannolikt slå tillbaka även mot Sverige och svenska företag. Hur ser du på det?

– Det är klart att det kommer att ha effekt för oss i Sverige och det kommer att ha effekt för oss alla i Europa. Det måste vi bygga upp en beredskap för. Det här läget kommer inte att förändras i grunden på länge. Det måste vi ta höjd för. Sen kanske det är ännu värre för andra europeiska länder som är beroende av rysk gas.

– Därför är det viktigt att komma ihåg varför vi gör det och att det är Putin som bär skulden. Att det Ryssland gjort inte är acceptabelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!