Dessa bistra resultat kommer från en undersökning som görs årligen av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).
Hårddraget kan man påstå att äldre bonde på Gotland vars närmsta chef är duktigt på att kommunicera och ge feedback, det är möjligt att chefen är kvinna, trivs absolut bäst av alla svenskar på jobbet.
Minst nöjd är en Stockholmare under 24 år som jobbar med landstinget som arbetsgivare och har en chef som är dålig på att kommunicera och ge feedback, möjligtvis är det en man eftersom Sveriges medarbetare menar att kvinnliga chefer är bättre på att kommunicera än manlig chefer.
Inom vården trivs man inte
Allra bäst trivs de som jobbar med jordbruk, skogsbruk, fiske och utvinnig av mineral. På en andra plats hittar man dem samarbetar med personliga och kulturella tjänster och sämst trivs de som jobbar med kommunikationer. Näst sämst trivs de inom vård och omsorg.
Trivs allt bättre
De som jobbar i privat sektor trivs bättre än dem som jobbar inom stat, kommun eller landsting – men landstinget är den arbetsgivare som upplevs som absolut sämst, framförallt ledarskapet upplevs som dåligt.
Och just den närmsta chefen är förutom motivationen den viktigaste anledningen till trivsel eller otrivsel på arbetet. Lönen hamnar på en klen och något förvånade sjunde plats. Även om det finns vissa skillnader mellan könen här, männen upplever det som aningen viktigare än kvinnorna som anser att relationerna på jobbet är viktigare.
Trots allt så trivs, enligt SKI:s undersökningar, svenskarna allt bättre på jobbet.
Östgötarna inte nöjda på jobbet
Östgötarna trivs inget vidare på sina arbeten. Länet hamnar först på 20: e plats av landets 21 län på en ranking över hur bra Sveriges medarbetare trivs – bara i Stockholm trivs man sämre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!