Östgötaföretaget hyllat som världens bästa

Väderstads såmaskinsystem Tempo Widelining har utsetts till årets maskin på världens största jordbruksmässa Agritechnica.

Östergötland 14 november 2019 06:00

– Vi är naturligtvis både stolta och glada över att ännu en gång vinna ”Machine of the year”. Vi strävar alltid efter att förbättra för världens bönder och Widelining-systemet är inget undantag, säger Mattias Hovnert försäljnings- och marknadschef på Väderstad. 

Tempo Widelining är en vidareutveckling av Väderstads precisionssåmaskin Tempo som de haft stora framgångar med senaste åren.

I september skrev vi om att Väderstad skulle prisas på mässan med en silvermedalj i Agritechnica Innovation Award. 

På onsdagen blev det alltså klart med ytterligare ett pris då Väderstads såmaskinsystem Tempo Widelining utsågs till Machine of the year 2020 på mässan i tyska Hannover. Utmärkelsen röstas fram av en jury bestående av europeiska lantbruksjournalister och brukar ses som Agritechnicas mest prestigefyllda utmärkelse. Det är tredje gången det östgötska storföretaget tar hem priset.

Väderstad beskriver Widelining-systemet som världens första spårmarkeringssystem som gör det möjligt för lantbrukaren att sprida flytande gödsel när grödan växer utan att tvingas sänka fältets totala avkastning. 

– Istället för att förbereda hjulspår för gödselspridaren genom att stänga av radenheter, ändrar istället Widelining radavståndet på såmaskinen automatiskt under körningen. Det kan innebära att drygt åtta procent fler frön kan sås på fältet, säger Mattias Hovnert. 

Agritechnica arrangeras vartannat år och är världens största jordbruksmässa med 2 750 utställare från över 50 länder. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa