Misslyckad upphandling kan kosta skattemiljoner

Sju kommuner och landstinget i Östergötland har fått brev där de krävs på nära 10 miljoner kronor i skadestånd efter en misslyckad upphandling av mat till skolor och vårdboenden.

Östergötland2013-04-29 06:30

Att upphandlingen gick rejält snett har förvaltningsrätt och kammarrätt slagit fast i två domar avkunnade under 2011 och 2012 som NT tidigare skrivit om.

Upphandlingen sköttes av Upphandlingscenter i fjärde storstadsregionen och avtalet skulle gälla för Linköping, Norrköping, Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidabergs kommuner samt för landstinget i Östergötland.

Det handlade om mat till ungefär 300 kommunala enheter under åren 2012–2015 med möjlighet till ett års förlängning. Summan på kontraktet hamnade därför en bra bit över 300 miljoner kronor.

Två företag antogs som leverantörer, Dafgårds och Menigo foodservice AB. Det företag som blev utan, Martin och Servera AB, är det som drivit fallet i rätten. Eftersom de på alla väsentliga punkter fick rätt i domstolen så reser de nu krav på dem som låg bakom upphandlingen.

Utebliven vinst

Martin och Servera AB har räknat ut att om de vunnit upphandlingen så hade deras vinst blivit 9,8 miljoner kronor under de fyra år som avtalet handlade om.

Den summan vill de nu ha. De har skickat brev till inblandade kommuner och landstinget där de föreslår att pengarna helt enkelt betalas, annars kommer de att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. I brevet står också att de inte lägger sig i hur kommunerna och landstinget fördelar skulden sinsemellan.

Men riktigt så enkelt är det inte att få pengar av kommuner och landsting. Robert Alexandersson är chef på Upphandlingscenter.

”Lite märkligt”

– Det här blir lite märkligt. Eftersom de begärde att upphandlingen skulle ogiltigförklaras så finns det ju inget kontrakt. De ställer krav utifrån ett kontrakt som aldrig blev till. Men det jag har gjort nu är att be en advokat att titta på det här och göra en analys, berättar han.

Martin och Servera AB krävde svar senast 24 maj. Om de inleder den process de hotat med så kommer den att rikta sig mot de sju kommunerna och landstinget.

Nu är det inte alltid Martin och Servera AB som kommer till korta i upphandlingar. I Kalmar län var rollerna ombytta. Där förlorade Menigo foodservice AB en upphandling till just Martin och Servera AB. Menigo överklagade två gånger men förlorade till slut i Kammarrätten.

Därför blev det aldrig några skadeståndskrav mot kommunerna där.

Domarna

Upphandlingen gick snett därför att det helt enkelt inte fanns produkter som uppfyllde kraven. Samtidigt var villkoren sådana att den som lämnade anbud var tvungen att erbjuda samtliga produkter.

Eftersom detta var omöjligt avstod ett bolag, medan de andra erbjöd några av produkterna.

Förvaltningsrätten slog i sin dom den 29 november 2011 fast att föreskrifterna varit vilseledande och att upphandlingen därför borde ha gjorts om. Kommunerna överklagade men Kammarrätten fastställde domen genom att inte meddela prövningstillstånd. Inte heller Högsta förvaltningsdomstolen gav prövningstillstånd.

I den andra domen från 13 augusti 2012 slog rätten fast att Menigo foodservice AB, som vann upphandlingen, inte levererade produkter som stämde med specifikationen i upphandlingen. Eftersom kommunerna ändå köpte dessa så blev det en otillåten direktupphandling.

Den domen fastställdes av Kammarrätten den 21 februari 2013. Därefter gav sig kommunerna och slutade överklaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om